Warsztaty: Konik Muzealny
Adres: | Aleja 3 Maja, Kraków |
-
Data:
2013-04-07 - 2013-04-28
-
Muzeum Narodowe w Krakowie
Otwarte warsztaty dla rodzin, które wymagają zaangażowania zarówno od dzieci jak i ich opiekunów. Do zabawy można włączyć się w każdej chwili i skończyć ją w dowolnym momencie.
Niedziele, godz. 11.00–13.00
Koszt biletu jednorazowego: 15 zł
Bilet rodzinny (opiekun z maksymalnie trójką dzieci): 30 zł
7.04.2013, Dom Jana Matejki, ul. Floriańska 41
W trampkach po Krakowie śladami Jana Matejki
Kraków był dla Jana Matejki wielkim źródłem inspiracji. Chętnie przechadzał się po krakowskich uliczkach, przystawał na gwarnym rynku, czy zaszywał się w ciszy wiekowych murów katedry wawelskiej. Podążając szlakiem tego słynnego krakowianina stworzymy mapę jego ulubionych miejsc. A może także i własnych...? Chcesz poznać Kraków Jana Matejki? Załóż wygodne buty i ruszaj z nami!
Prowadzenie: Agnieszka Drożdż, Marek Grzybek
14.04.2013, Galeria Sztuki Polskiej XIX wieku w sukiennicach, Rynek Główny 3
Pędzą konie...
Siwe, gniade, kasztanowe ... konie! Pędzące w zaprzęgach, kłębiące się podczas starć bitewnych, uroczystych parad – stały się przedmiotem zainteresowań artystów XIX wieku. Podczas zajęć dowiesz się kogo nazywano malarzem koni, którzy artyści mieli w swojej pracowni maszynę do podnoszenia tych zwierząt lub naturalnej wielkości wypchanego wierzchowca. Poznasz historię dwunożnego Konika Zwierzynieckiego. Muzealne eksponaty staną się inspiracją do wykonania papierowej zabawki - konika na biegunach.
Prowadzenie: Agnieszka Drożdż, Paulina Chełmecka
21.04.2013, Kamienica Szołayskich, Plac Szczepański 9
Śmieszna sztuka ... czyli muzeum na wesoło!
Hahahahahaha! Hihihihi! Co to za chichoty, śmiechy, rechoty? Sprawdźmy, co tak śmieszyło młodopolskich artystów i kto im dostarczał powodów do „malowanych żartów", z których nawet Konik Muzealny „zarży ze śmiechu".
Prowadzenie: Katarzyna Maziarz, Joanna Tokarczyk
28.04.2013, Dom Józefa Mehoffera, ul. Krupnicza 26
Podano do stołu...
Czym różniła się dawna wieku od obecnej? Ile dań podawano na obiad? Z czego robiono słodycze? Jakie zasady savoir vivre'u obowiązywały przy stole? Zapraszamy na muzealne przyjecie, w czasie którego poznamy kuchnię sprzed 100 laty, stworzymy własną książkę kucharską i przeniesiemy się do pracowni cukierniczej w świat pralinek, cukrów i smakowitych strudli. Podano do stołu, zapraszamy!
Prowadzenie: Joanna Świtała, Gabriela Wiśniewska