Start rozwiń menu
Komunikat archiwalny

Metropolia Krakowska działa na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego

Przedstawiciele Metropolii Krakowskiej spotkali się na konferencji szkoleniowej „Smak bezpieczeństwa. Żywność i jakość życia w mieście w dobie kryzysów”, podczas której dyskutowali m.in. o lokalnej produkcji żywności. Kraków, w ramach przystąpienia do Paktu Mediolańskiego, działa już w kierunku rozwoju miejskiego ogrodnictwa.

Fot.ZZM

6 marca, w Centrum Wystawienniczo-Konferencyjnym na Wawelu, spotkali się eksperci w zakresie szeroko pojętej żywności oraz radni, wójtowie, burmistrzowie gmin Metropolii Krakowskiej, dyrektorzy wydziałów Urzędu Miasta Krakowa oraz jednostek miejskich.

Tematyka szkolenia poruszała kluczowe zagadnienia związane z potencjałem społeczno-ekonomicznym rolnictwa miejskiego, lokalną produkcją żywności oraz projektami, które zakładają budowanie żywieniowej suwerenności miast. Szkolenie poprowadziły ekspertki Paulina Sobiesiak-Penszko i Katarzyna Banul z Instytutu Strategii Żywnościowych „Grunt”.

Wydarzenie było również okazją do podpisania „Deklaracji na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego”. Wzajemna współpraca to jasny sygnał do wzmocnienia systemów żywnościowych w obszarze metropolitalnym, tak aby zapewniały one stały i niezawodny dostęp do bezpiecznych, lokalnych, zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktów. Podpisanie dokumentu to wyraz troski o świat, jaki zostawimy przyszłym pokoleniom oraz zobowiązanie do podejmowania konkretnych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego Metropolii Krakowskiej.

Brak zaakceptowanej zgody na wyświetlanie informacji zewnętrznych. (YouTube)

 

Dlaczego miasta powinny troszczyć się o żywność?

Zmieniająca się rzeczywistość, w tym prognozy dotyczące 2030 r., które wskazują, że 70 proc. ludności na świecie będzie zamieszkiwała miasta, postępujące zmiany klimatu, sprawiają, że coraz więcej miast zdaje sobie sprawę, że zapewnienie żywności dla miasta, jest kluczowym gwarantem bezpieczeństwa. Skracanie łańcuchów dostaw, lokalna produkcja, miejskie targowiska i place to nie tylko względy ekonomiczne, to również budowanie kapitału społecznego, który spaja miasta, znacząco wpływając na komfort życia jego mieszkańców. Oprócz dawki eksperckiej wiedzy w tym zakresie zorganizowane szkolenie stanowi niezwykle istotny element sieciowania interesariuszy, od których wiedzy i zaangażowania zależy przyszła polityka żywnościowa jak również jej namacalne efekty.

Pakt Mediolański i polityka żywnościowa miast

Kraków w ubiegłym roku podpisał Pakt Mediolański i podjął działania, celem opracowania polityki żywnościowej, która ma zapewnić mieszkańcom bezpieczeństwo. Dołączyliśmy do grona 240 metropolii z 74 krajów, które dostrzegają znaczenie stworzenia zrównoważonych systemów żywnościowych. Jednym z modelowych działań wspierających miejską odporność w tym zakresie są np. zielone zamówienia publiczne w instytucjach żywienia zbiorowego, tak aby dobierane kryteria stawiały na lokalność i jakość. W kolejnym kroku będzie możliwe utworzenie farmy miejskiej, z której zasobów będą mogli korzystać krakowianie.

– Podpisując pakt zaczęliśmy czerpać z wiedzy i doświadczeń metropolii takich, jak Londyn, Nowy Jork, Buenos Aires czy Tokio. Zaznaczam, że strategicznie to nie tylko deklaracja, ale przede wszystkim zobowiązanie, które jako miasto podejmujemy w zakresie działań klimatycznych na rzecz przyszłych pokoleń – wskazuje zastępca prezydenta Stanisław Mazur.


Szkolenie w Krakowie realizowane jest w ramach unijnego projektu CoFarm4Cities finansowanego w ramach Programu Interreg Europa Środkowa 2021-2027.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marta Maniecka
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2025-03-06
Data aktualizacji: 2025-03-07
Powrót

Zobacz także

Znajdź