Start rozwiń menu
Serwis uzywa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Opinie, stanowiska, polemiki

MPK SA bada prowadzących zarówno na obecność alkoholu jak i narkotyków

2020-07-10

W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi prowadzonych przez MPK SA w Krakowie działań profilaktycznych dotyczących badań kierowców i motorniczych informujemy, że każdego dnia wszyscy prowadzący przechodzą badanie alkomatem. Dotyczy to zarówno tych prowadzących, którzy rozpoczynają pracę jak i tych, którzy ją kończą. Takie badanie na obecność alkoholu prowadzone jest przez inspektorów ruchu MPK także podczas pracy kierowców i motorniczych na linii.

Sprostowanie do wpisu Łukasza Gibały na Facebooku na temat dzików w Krakowie

2020-07-09

Łukasz Gibała na profilu Facebook 6 lipca 2020 r. zamieścił post dotyczący dzików w Krakowie, do którego należy się odnieść, zawierał bowiem informacje nieprecyzyjne i niezgodne z obowiązującymi przepisami, a przez to wprowadzające w błąd opinię publiczną.

Miasto: prowadzimy uzgodnienia konserwatorskie metra zgodnie z regułami sztuki

2020-07-03

W artykule Piotra Tymczaka, opublikowanym w „Dzienniku Polskim” pod tytułem „Studium dla metra z kolejnym opóźnieniem. Wszystkiemu winny konserwator?” (3 lipca 2020), pojawia się opinia, jakoby to władze miasta ponosiły odpowiedzialność za przeciągające się uzgodnienia konserwatorskie dotyczące metra. Ten zarzut, sformułowany przez wojewódzką konserwator zabytków Monikę Bogdanowską, łatwo obalić – wystarczy krok po kroku prześledzić przebieg całego procesu mającego na celu wypracowanie ostatecznych rozwiązań dla dwóch stacji: Rondo Mogilskie oraz Stare Miasto.

Sprostowanie do artykułu Piotra Ogórka

2020-07-02

W nawiązaniu do artykułu Piotra Ogórka, „Kraków. Gigantyczne kolejki pod urzędami po zaświadczenie o prawie do głosowania. Nikt nie pamięta o reżimie sanitarnym”, opublikowanego w „Gazecie Krakowskiej”, Wydział Spraw Administracyjnych pragnie sprostować podane w nim informacje.

Kraków odpowiada redakcji Onet.pl

2020-05-20

List do redaktora naczelnego Onet.pl Pana Bartosza Węglarczyka, to prośba o wyjaśnienie niezrozumiałych dla nas intencji i pobudek, jakie kierują Panem Dawidem Serafinem. Zachowania i teksty tego autora nie mają nic wspólnego z przesłaniem, jakie towarzyszyć powinno zawodowi dziennikarza.

Sprostowanie do artykułu Dawida Serafina w Onet.pl

2020-05-11

Kraków współfinansuje oświatę, a nie jest wyłącznie dysponentem środków pochodzących z rządu – sprostowanie do artykułu red. Dawida Serafina w portalu Onet.pl

Komentarz dotyczący umorzenia śledztwa – zakup nieruchomości przez KBF

2020-05-06

Prokuratura Regionalna w Rzeszowie umorzyła śledztwo w sprawie niedopełnienia obowiązków przez pracowników KBF i Urzędu Miasta Krakowa oraz w sprawie przekroczenia przez dyrektora KBF uprawnień podczas zakupu nieruchomości przy ul. Wygranej 2 w Krakowie z przeznaczeniem na siedzibę Krakowskiego Biura Festiwalowego. Informacje na ten temat opublikowane na łamach „Dziennika Polskiego” oraz portalu Interia.pl są nieprawdziwe.

Miasto w czasach pandemii – razem wyjdziemy z tego kryzysu

2020-05-06

Kraków działa tak, jak inne samorządy, oczekując od władz państwowych „poluzowania rygorów finansowych” w czasach pandemii. Opinie audytorów, międzynarodowej firmy ratingowej i instytucji finansowych nie potwierdzają złej sytuacji ekonomicznej Krakowa, wręcz oceniają na maksymalną ocenę, jaka w Polsce jest możliwa. Kraków przez lata inwestował w swoją przyszłość: infrastrukturę techniczną i społeczną, dzięki temu ma teraz stabilną bazę podatkową. Samorząd Krakowa bardzo sprawnie i skutecznie zreformował (w latach poprzedniego kryzysu) finanse miasta. Nie wiemy, jak będzie wyglądał kryzys, jak będzie długi, jak głęboki, ile osób straci pracę. Ale musimy iść naprzód. Wspólnie sobie poradzimy. Kraków da sobie radę!

Polemika w związku z materiałem „Kontrowersyjne wydatki samorządów” wyemitowanym w „Wiadomościach” TVP

2020-04-30

W programie „Wiadomości” (TVP 1), 29 kwietnia, o godz. 19.30 został wyemitowany materiał „Kontrowersyjne wydatki samorządów”. Przedstawiono w nim tezy, z którymi trudno się zgodzić i które wymagają komentarza.

„Kraków nad przepaścią”, czyli marzenia Onet.pl

2020-04-29

Nie słychać w poważnych mediach pretensji, że władze państw nie przewidziały rok czy dwa lata temu, że w 2020 roku choroba zaatakuje wszystkie kontynenty i zamrozi światową gospodarkę. Zdaniem Onet.pl epidemię koronawirusa i jej skutki dla światowej gospodarki miał przewidzieć prezydent Krakowa, który w latach korzystnych dla gospodarki powinien był dochody własne miasta lokować w bankach lub w formie depozytu u Ministra Finansów.

Znajdź komunikat