Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Młodzi dla klimatu

Pizzerinki pełne warzyw

Komunikat archiwalny 2022-06-13

Pizzerinki to nic innego jak pizza w mniejszym rozmiarze, co sprawia, że z łatwością można zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Kompozycja składników zależy od naszych preferencji. Jednak pizzerinki pełne warzyw będą zdecydowanie najzdrowszą i najbardziej odżywczą opcją.

Jak poprawić wchłanianie żelaza?

Komunikat archiwalny 2022-06-13

Mniejsza przyswajalność żelaza z produktów spożywczych może wynikać z obecności w nich różnych substancji, które tworzą z żelazem nierozpuszczalne związki, a co za tym idzie – zaburzają jego wchłanialność.

Grzanki z domowym hummusem i pomidorkami

Komunikat archiwalny 2022-06-13

Hummus to inaczej pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw. To zdrowy i smaczny roślinny zamiennik serów kanapkowych. Występuje w wielu wariantach. Może być zimną przekąską, dodatkiem do warzyw lub tortilli, jednak najczęściej spożywa się go w połączeniu z pieczywem.

Składy wędlin okiem dietetyka

Komunikat archiwalny 2022-06-06

Wędliny to popularny dodatek do codziennych kanapek. Są bardzo praktycznym i łatwo dostępnym źródłem pełnowartościowego białka. Do minusów można zdecydowanie zaliczyć fakt, że zazwyczaj obfitują w sól, są produktami przetworzonymi, a także zawierają wiele konserwantów, których często się obawiamy. Czy słusznie?

Najlepsze roślinne źródła żelaza

Komunikat archiwalny 2022-06-06

Żelazo pełni w organizmie człowieka niezwykle istotną rolę. Przyjęło się, że najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso, ale czy na pewno? Czy osoby, które nie spożywają mięsa są narażone na anemię? Okazuje się, że będąc na diecie wegańskiej również można zapewnić sobie odpowiednią podaż żelaza.

Kanapki z pastą z tofu z suszonymi pomidorami

Komunikat archiwalny 2022-06-06

Produkty na bazie tofu są bogate w białko i inne, ważne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Stanowią świetny zamiennik produktów pochodzenia zwierzęcego. Pasta z tofu będzie więc idealnym dodatkiem do kanapek, która zastąpi tradycyjne sery czy wędliny.

Pełnoziarniste naleśniki z truskawkowym nadzieniem

Komunikat archiwalny 2022-06-06

Chyba każdy z nas wie jak zrobić naleśniki. To doskonała opcja na śniadanie, obiad, deser lub kolację. Stanowią w końcu idealną bazę do skomponowania posiłku zarówno na słono, jak i na słodko. Nie zawsze jednak dodatki, które do nich dobieramy są zdrowe i sycące. Wystarczą drobne zmiany, a nasze danie z naleśnikami w roli głównej będzie pełnowartościowe.

Młodzi dla klimatu

Porozmawiajmy o diecie roślinnej

Komunikat archiwalny 2022-06-01

Żywienie roślinne, ograniczanie spożywania mięsa i dieta plant based – to główne tematy zaplanowanego na dziś, 6 czerwca, webinarium z dietetyczką Anną Regułą. Śledź transmisję na żywo tutaj. Spotkanie jest kolejnym elementem realizacji zwycięskiego projektu proklimatycznego, który powstał w ramach maratonu Youth.Krak.Hack – „Dziecinnie prosty przepis”.

Dieta bezmięsna w parku Jordana

Komunikat archiwalny 2022-06-01

Krem z pieczonych pomidorów oraz chilli sin carne to największe hity wegańskiego pokazu gotowania, który przygotował Szef Kuchni – Pawelthecook. Live cooking odbył się podczas Święta Krakowskiej Rodziny, a my zgodnie z obietnicą, prezentujemy autorskie przepisy kucharza.

Krem z czerwoną soczewicą i grzanką

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Zupy krem przygotowuje się bardzo szybko, są zdrowe i niskokaloryczne. To świetna opcja szczególnie dla zabieganych osób, którym trudno znaleźć czas na gotowanie. Dzięki tym warzywnym zupom łączymy nieznane dotąd składniki, komponując dla siebie treściwe śniadanie, obiad lub kolację.

Znajdź