Uwaga na barszcz: parzy i truje
Uważaj na groźny chwast: barszcz Sosnowskiego. To roślina, która powoduje oparzenia i zatrucia. Poniżej dostępna jest ulotka z informacjami pomagającymi rozpoznać barszcz i podpowiedziami jak sobie z nim radzić.
Barszcz Sosnowskiego to roślina o silnym działaniu toksycznym i alergizującym. Osiąga wysokość od 1,5 do 3,5 metra, ma „owłosione", puste w środku łodygi oraz ogromne, pierzastodzielne liście. Kwitnie na biało lub różowo. Chwast wydziela parzącą substancję, która może powodować zapalenie skóry oraz błon śluzowych. Jego parzące działanie nasila się podczas słonecznej pogody, wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza. Szczególne niebezpieczeństwo stwarza dla dzieci i osób cierpiących na alergie.
Roślina występuje głównie na terenach wilgotnych, w pobliżu cieków wodnych, kanałów i rowów, także na poboczach dróg i przy szlakach turystycznych oraz na nieużytkach czy odłogach.
Walka z chwastem jest żmudna, a jej skuteczność obliczona jest na 4,5 roku. Barszcz Sosnowskiego objęty jest prawnym zakazem hodowli, rozmnażania i sprzedaży na terenie Polski.
Przypomnijmy, że barszcz Sosnowskiego pochodzi z Kaukazu. Do Polski został sprowadzony na początku lat 50-tych do prac badawczych. Ze względu na dużą masę jaką wytwarza sądzono, że roślina pomoże rozwiązać problemy paszowe rolnictwa. Eksperymentalnie był uprawiany w wielu ośrodkach na terenie całego kraju. Szczególnie dużym powodzeniem cieszyła się uprawa barszczu Sosnowskiego na Podkarpaciu, na Podhalu oraz na podgórzu Sudeckim.
Z czasem okazało się jednak, że wartość paszowa barszczu Sosnowskiego jest znacznie mniejsza niż się spodziewano, w efekcie czego zaniechano jego uprawy. Jednak barszcz Sosnowskiego wymknął się spod kontroli i przedostał się do siedlisk naturalnych, gdzie znalazł doskonałe warunki do wzrostu i rozwoju. Obecnie występuje na terenie całego kraju.