W związku z materiałem „Będzie remont podziemi Rynku, do muzeum cieknie woda” (https://in-krakow.pl/news-details/bedzie-remont-podziemi-rynku-do-muzeum-cieknie-woda/5a71ac777c4a8bba0cf26737), spieszymy wyjaśnić kilka nieprawdziwych informacji podanych w tekście.

W związku z publikacją tekstów pt. „W Tauron Arenie było blisko tragedii” (Dziennik Polski, 30.01.2018) oraz „Koncert gwiazdy muzyki w Tauron Arenie: niewiele brakło, by zakończył się tragedią” (Gazeta Krakowska, 30.01.2018) informujemy, że: zawarte w nich nieprawdziwe i nieścisłe informacje wskazują na brak należytej staranności i rzetelności autora tekstu. Stwierdzeniami zawartymi w tekstach mówiącymi o tym, że wszystko odbywało się pod nadzorem Agencji Rozwoju Miasta S.A. dziennikarz manipuluje czytelnikami i wprowadza ich w błąd. Dodatkowo poprzez wybiórcze potraktowanie przesłanych przez ARM S.A. odpowiedzi na pytania wypacza całkowicie ich sens.

25 stycznia 2018 roku w „Dzienniku Polskim” i „Gazecie Krakowskiej” ukazał się artykuł red. Grzegorza Skowrona pod tytułem „Nowa Huta zaczyna odchodzić w daleką przyszłość”. Także na stronach internetowych ich Wydawcy znalazły się nieścisłe i nieprawdziwe informacje wymagające sprostowania.

19.01.2018 r. w Dzienniku Polskim ukazał się artykuł red. Małgorzaty Mrowiec pt. „Apelują o wykupienie fortu z zielenią”. W tekście został przytoczony fragment petycji Stowarzyszenia Logiczna Alternatywa dla Krakowa, która zarzuca opieszałość urzędników, zwlekanie z pozyskiwaniem terenów zielonych i aktywność w wyzbywaniu się zielonych działek gminnych.

Po raz kolejny Miasto Wspólne, manipulując faktami, stara się powiązać przedstawicieli władz miasta ze sprawą kontaktów Echo Investment z senatorem Stanisławem Kogutem i podejrzeniami o korupcję, naruszając dobre imię prezydenta Jacka Majchrowskiego oraz zastępcy prezydenta Elżbiety Koterby.

Krakowski Holding Komunalny SA w Krakowie, właściciel i operator Ekospalarni nie miał wiedzy, że odpady odbierane przez firmę wyłonioną w przetargu były zagospodarowywane niezgodnie z prawem. Trwa postępowanie policji w tej sprawie. Jeśli takie zarzuty się potwierdzą, spółka nie cofnie się przed wejściem na drogę sądową.

W dniu 22.01.2018 r. w Gazecie Krakowskiej ukazał się artykuł Pana Piotra Ogórka pt. „Rekordowy rok dla deweloperów. Najlepiej mieli, a jakże w Krakowie”. W artykule zarzuca się urzędnikom, iż „nie biorą na siebie żadnego ryzyka, żeby prowadzić politykę zrównoważonego rozwoju. A czasem by mogli – twierdzi Dominik Jaśkowiec”.

W związku z publikacją na stronie www.dziennikpolski24.pl, w dniu 16 stycznia 2018 roku, filmu „Poważny program, odc. 10: MOPS ma własną gazetę”, zamieszczamy sprostowanie dyrektora MOPS.

Piotr Tymczak z „Dziennika Polskiego” od lat brnie w swoje zawodowe nieszczęście pisząc o sporcie, którego chronicznie nie lubi. To by była jego prywatna sprawa, gdyby pisał do szuflady, ale skoro tak nie jest… W miniony piątek obwieścił na łamach swojej gazety skandal pisząc, że prezydent Krakowa wspiera prywatny biznes dając pieniądze Cracovii i Wiśle. Jako, że program promocji Miasta poprzez krakowski sport jest mojego autorstwa czuję się w obowiązku odpowiedzieć red. Tymczakowi, poddając w wątpliwość zarówno jego wiedzę jak i wolę działania w dobrej wierze.

Przy ulicy Woronicza planowana jest budowa zespołu mieszkalno–usługowego. Ponieważ inwestycja ta wzbudza zainteresowanie mieszkańców wyjaśniamy wątpliwości, jakie do nas dotarły.