W artykule „Boiska i restauracje czy kolejne biura i parkingi przy Reymonta?”, w akapicie poświęconym komercyjnemu najmowi Pawilonu Medialnego Stadionu Miejskiego im. Henryka Reymana, red. Piotr Tymczak napisał: „Od stycznia 2018 r. do końca sierpnia 2019 r. obiekt był wynajmowany komercyjnie (oprócz udostępniania na mecze Wisły) 51 razy za łączną kwotę 6 tys. 750 zł netto.”

W związku z informacjami medialnymi o rzekomych przeciekach w Rynku Podziemnym, oddziale Muzeum Krakowa, informuję, że w Muzeum w ostatnim czasie nie nastąpiły przecieki wody z płyty Rynku Głównego w jakikolwiek sposób zagrażające pracy oddziału bądź utrudniające jego zwiedzanie.

Obecnie w planach finansowych miasta znajduje się budowa trzech przystanków: Kraków Swoszowice, Kraków Prądnik Czerwony i Kraków os. Piastów. Jeśli nie będzie odwołań od decyzji środowiskowych, powinny zostać zrealizowane do końca 2022 r.

Spółka Trasa Łagiewnicka SA informuje, że do spółki wpłynął wniosek od wykonawcy o zmianę terminu zakończenia inwestycji.

W komentarzu do artykułu Pana Redaktora Aleksandra Gurgula pt. „Spór o przekąski” na temat postępowania dot. wyłonienia nowego caterera w Centrum Kongresowym ICE Kraków, operator obiektu – Krakowskie Biuro Festiwalowe publikuje treść komunikatu, który został przesłany do Redakcji Gazety Wyborczej w Krakowie.

W nawiązaniu do obaw grupy mieszkańców wyrażanych podczas  spotkania konsultacyjnego w dniu 24 czerwca w sprawie zagospodarowania terenu dawnego obozu KL Plaszow, zawartych również w artykule pt. „Emocje wokół muzeum KL Plaszow” red. Małgorzaty Mrowiec, pragniemy uściślić, że nie zapadły ostateczne decyzje dotyczące wygrodzenia obszar, na którym planowane jest utworzenie nowego muzeum miejsca nie będzie ogrodzony.

W związku z artykułami publikowanymi w ostatnim czasie w Gazecie Wyborczej, autorstwa Pani Renaty Radłowskiej (m.in. wydania z 25 i 26 czerwca 2019r.), dotyczącymi sytuacji osób bezdomnych i działań, jakie podejmuje Gmina Miejska Kraków w zakresie pomocy tym osobom, informuję, że obraz przedstawiany w publikacjach odbiega od rzeczywistego zakresu działań realizowanych w Gminie Miejskiej Kraków w celu pomocy osobom bezdomnym. W związku z tym, poniżej przedstawiam charakter i wymiar prowadzonych prac, jednocześnie mam nadzieję, że zechcą Państwo, opierając się na przedstawionych informacjach, w kolejnych materiałach ukazywać również to, czego nie zauważają osoby postronne niezaangażowane w pomoc osobom bezdomnym, a co stanowi codzienność działań pracowników Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i organizacji pozarządowych, kościelnych współpracujących przy realizacji tych zadań.

Tegoroczne Wianki – Święto Muzyki zostały po raz kolejny zorganizowane w formule Fête de la Musique – na dziewięciu scenach zagrało ponad 70 artystek i artystów. Finałem wydarzenia był tradycyjny pokaz pirotechniczny w zakolu Wisły. W ciągu dnia na terenie całego miasta z wszystkich aktywności tegorocznego programu wydarzenia skorzystało ponad 100 000 osób.

W związku z artykułem na stronie internetowej Gazety Krakowskiej „Kraków. Prywatna misja dyrektora Łukasza Franka w Świnoujściu. Szef zarządu transportu tłumaczy: Żonie się nie odmawia” przekazujemy poniżej stanowisko miasta.

Opublikowany w wydaniu Dziennika Polskiego z dnia 6 czerwca br. na stronie A1 i stronie B1 Kroniki Krakowskiej artykuł Piotra Tymczaka pod tytułem „Śledztwo w sprawie transakcji między miejskim biurem i byłym radnym”, zawiera nieprawdziwe informacje.