W związku z pojawiającymi się informacjami o możliwości zrealizowania inwestycji mieszkaniowej na działce nr 89/14 obr. 5 Śródmieście, zabudowanej budynkiem położonym przy ul. Lotniczej 1, w którym w chwili obecnej funkcjonuje „Dom Harcerza” informujemy, iż brak jest podstaw do realizacji takiej inwestycji.

„Dziennik Polski” podaje dziś informacje podważających legalność funkcjonowania stadionu Wisły. Wątpliwości w tej sprawie nie ma jednak żaden z urzędów i instytucji, które wydały szereg dokumentów dopuszczających obiekt do użytku. Stadion był modernizowany a nie budowany od początku, nigdy nie został wyłączony z użytkowania, a wszystkie prace były prowadzone zgodnie z pozwoleniem na budowę. Nie przeszkadza to jednak autorowi w rzucaniu oskarżeń o samowolę budowlaną.

W związku z artykułem „Kraków. Spółka Nowa Huta Przyszłości przepłaca za działkę i inne usługi. Byli pracownicy krytykują” autorstwa red. Piotra Ogórka, opublikowanym 8 października 2018 roku w „Gazecie Krakowskiej” oraz opublikowanym w „Dzienniku Polskim” 9 października 2018 roku artykułem „Działka sowicie (prze)płacona” autorstwa red. Piotra Ogórka, informuję, że zawierają one informacje, które wprowadzają czytelników w błąd, są nieprawdziwe i nieścisłe, są także pomówienia.

W związku z opublikowaniem w czwartek, 4 października w Dzienniku Polskim artykułu pn. „Nieudolny przetarg na basen: będzie drożej i z półrocznym opóźnieniem” autorstwa Pana Piotra Tymczaka Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie informuje, iż procedury zagospodarowana terenów przy ul. Eisenberga, na których przez wiele lat funkcjonowało miejskie kąpielisko rozpoczęły się w roku 2013 pierwszym ogłoszeniem o koncesji na roboty budowlane na poszukiwanie partnera prywatnego, który byłby zainteresowany realizacją inwestycji o charakterze sportowo-rekreacyjnym w formule Partnerstwa Publiczno-Prywatnego, i zakończyły się wynikiem negatywnym w roku 2014.

„Gdyby szkoła została wybudowana wcześniej, koszt mógłby być niższy”. To jedno ze zdań z tekstu opublikowanego dziś przez red. Arkadiusza Maciejowskiego w „Gazecie Krakowskiej”. „Urzędnicy przekładali inwestycje. Teraz zapłacimy za nie dużo więcej” - informuje tytuł internetowy materiału. Autor snuje w nim wizję źle zarządzanego miasta, które przepłaca, bo… No, właśnie. Tekst nie wyjaśnia, bo sam autor nie jest pewien tego, co pisze.

Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie intensywnie pozyskuje środki pozabudżetowe na wsparcie realizacji zadań odbudowy lub budowy nowej infrastruktury sportowej. Najwięcej wniosków jak również umów dotyczących dofinansowania inwestycji związane jest z Ministerstwem Sportu i Turystyki w ramach Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej. W latach 2014-2018 ZIS złożył łącznie 44 wnioski na łączną kwotę 88,7 mln złotych, z czego uzyskał dofinansowanie dla 15 inwestycji na łączną kwotę 35,6 mln złotych. 14 wniosków z naboru ogłoszonego w 2018 roku nadal jest w trakcie oceny w Ministerstwie Sportu i Turystyki.

Bezpieczeństwo w mieście

W związku z konferencją prasową wiceministra spraw wewnętrznych Pawła Szefernakera oraz kandydatki Prawa i Sprawiedliwości na prezydenta Krakowa Małgorzaty Wassermann, poświęconą sprawom bezpieczeństwa w mieście, konieczne jest kilka słów wyjaśnienia i sprostowania.

19 września 2018 r. w czasie prac prowadzonych nad kwalifikacją obiektów historycznych przekazanych do Muzeum Armii Krajowej w Krakowie przez darczyńcę, pracownicy – pośród innych obiektów o wartości historycznej – odkryli materiały niebezpieczne w postaci: 2 sztuk granatów i kilkudziesięciu sztuk amunicji. Przedstawiciele Muzeum, w tym kierownik Działu Gromadzenia Zbiorów, niezwłocznie po zaistnieniu sytuacji, zgłosili sprawę policji, która przysłała na miejsce oddział saperski. Oględziny przeprowadzone przez przedstawicieli służb wykazały – zgodnie z relacją oficera prasowego – brak zagrożenia dla życia i zdrowia zarówno pracowników, jak i osób zwiedzających Muzeum.

Odnosząc się do artykułu Angeliki Pitoń, „Meldunek albo nie głosujesz”, opublikowanego w „Gazecie Wyborczej” 25 września 2018 roku, należy zaznaczyć, że tekst ten zawiera szereg nieprawdziwych twierdzeń, sformułowań i niedopowiedzeń.

Przepisy prawne dotyczące przetargów na sprzedaż kamienic

Jak wynika z przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami, ustalony termin zawarcia umowy może być przedłużony, jeżeli wystąpią uzasadnione powody. Należy zauważyć, że przepis nie zawiera w tym zakresie ograniczeń, na podstawie których może to nastąpić.