19 kwietnia 2019 roku w „Dzienniku Polskim” ukazał się wywiad z Panią Moniką Bogdanowską, nowym małopolskim wojewódzkim konserwatorem zabytków. Pytania dotyczyły głównie kwestii związanych z Krakowem. Jedno zahaczyło o Małopolskę, a konkretnie o Podhale.  Dowiedziałem się, że Pani Bogdanowska ubolewa, iż górale nie chcą chronić swojego dziedzictwa kulturowego. Zdumiał mnie natomiast fakt, że nowa konserwator zabytków przyznaje, że nie bardzo ma pomysł, co z tym zrobić.

Przejęcie przez Zarząd Inwestycji Miejskich w Krakowie nadzoru nad realizacją rozbudowy al. 29 Listopada nie będzie miało wpływu na opóźnienie rozpoczęcia prac przy realizacji tego zadania, jak pisze red. Dawid Serafin w artykule „Problem z inwestycją wartą miliony złotych. Kolejne opóźnienia” opublikowanym na portalu onet.pl.

29 stycznia 2019 r. na łamach portalu internetowego lifeinkrakow.pl ukazał się artykuł pt. „Mają nominację do »Fryderyka«, ale na Rynku już nie zagrają. Absurdalny przepis działa”.

Po raz kolejny komitet „Nic o nas bez nas” sieje zamęt informacyjny. Tym razem w sprawie Strefy Czystego Transportu (SCT) na Kazimierzu. Zarzuty komitetu, które formułuje on są zupełnie pozbawione podstaw, o czym Pan Piotr Kubiczek został poinformowany jakiś czas temu, ale uparcie powiela swe hasła.

Miasto zastosuje takie rozwiązania, by otwarcie nowego szpitala uniwersyteckiego w Prokocimiu nie spowodowało utrudnień komunikacyjnych w tej części miasta. Nie ma też mowy o całkowitej rezygnacji z budowy estakady drogowej nad ulica Wielicką. Miasto będzie prowadzić badania ruchu. Jeśli dwupoziomowe rozwiązanie okaże się konieczne, środki na jego realizację zostaną przez Zarząd Inwestycji Miejskich w Krakowie zaproponowane do budżetu Miasta.

Tempo budowy parkingów miejskich w Krakowie nie jest wysokie. Jednak w przeciwieństwie do miast podawanych jako porównania istnieją przyczyny, które sprawiają, że przygotowanie inwestycji w Krakowie trwa dłużej i jest bardziej skomplikowane.

Nawiązując do informacji medialnych z 29 listopada br., Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w Krakowie SA informuje, że dyrektorem ds. ekonomicznych i zarządzania projektami została Katarzyna Król, była zastępca prezydenta miasta Krakowa do spraw edukacji i sportu.

W związku z konferencją prasową kandydatki Prawa i Sprawiedliwości na prezydenta Krakowa, Małgorzaty Wassermann, na temat bezpieczeństwa najmłodszych mieszkańców i profilaktyki uzależnień, warto przypomnieć o podejmowanych przez Miasto działaniach w tym zakresie.

W związku z pojawiającymi się informacjami o możliwości zrealizowania inwestycji mieszkaniowej na działce nr 89/14 obr. 5 Śródmieście, zabudowanej budynkiem położonym przy ul. Lotniczej 1, w którym w chwili obecnej funkcjonuje „Dom Harcerza” informujemy, iż brak jest podstaw do realizacji takiej inwestycji.

„Dziennik Polski” podaje dziś informacje podważających legalność funkcjonowania stadionu Wisły. Wątpliwości w tej sprawie nie ma jednak żaden z urzędów i instytucji, które wydały szereg dokumentów dopuszczających obiekt do użytku. Stadion był modernizowany a nie budowany od początku, nigdy nie został wyłączony z użytkowania, a wszystkie prace były prowadzone zgodnie z pozwoleniem na budowę. Nie przeszkadza to jednak autorowi w rzucaniu oskarżeń o samowolę budowlaną.