Start rozwiń menu
Serwis uzywa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Dyplomatyczny Obieżyświat. Odcinek 6: PERU

Pozostając w południowo-amerykańskich klimatach, z Chile przenosimy się do Peru. Poznajcie w pigułce bogatą historię, kulturę i ciekawostki związane z tym krajem, przygotowane przez Konsulat Honorowy Peru w Krakowie.

Peru Góra Tęczowa - widok na wielokolorową górę
Fot. www.unsplash.com

K - jak krótka informacja o konsulacie
 

Konsulat Honorowy Peru mieści się w Krakowie przy placu Jana Matejki 7/6. Uroczyste otwarcie działalności placówki nastąpiło w dniu 15 czerwca 2021 roku. Konsulem Honorowym Republiki Peru w Krakowie na obszar Małopolski jest radca prawny Marcin Mazgaj. Placówka jest reaktywacją istniejącego od 1998 roku konsulatu. Funkcję Konsula Honorowego Peru pełnił wówczas wybitny geolog i archeolog dr hab. Andrzej Krzanowski. Głównym zadaniem konsula jest pomoc obywatelom Peru mieszkającym i przebywającym w Małopolsce oraz rozwijanie polsko-peruwiańskiej współpracy gospodarczej. Ponadto, Konsulat Honorowy Peru w Krakowie zajmuje się promocją kultury i sztuki peruwiańskiej. W planach jest również ścisła współpraca z ludnością peruwiańską zamieszkującą tereny dawnej Galicji. Placówka otwarta jest na współpracę z innymi instytucjami kulturalnymi i oświatowymi.

Konsul Honorowy Peru w Krakowie Marcin Mazgaj - zdjęcie portretowe Pana Mazgaja na tle flag Peru

Foto: Katarzyna Wrona

R -  jak rys historyczny
 

Terytorium Peru zamieszkiwały cywilizacje Indian. Najbardziej znanym imperium na terenie kraju było Państwo Inków ze stolicą w Cuzco. W 1544 roku doszło do przejęcia przez Hiszpanów terenów należących do ludności indiańskiej i powstało Wicekrólestwo Peru, zwane też Wicekrólestwem Nowej Kastylii. Jego stolicą została Lima. Hiszpanie traktowali Inków jako niewolników i siłę roboczą na plantacjach przy i wydobywaniu surowców mineralnych. Lokalna ludność podejmowała walki mające na celu uwolnienie się spod władzy Hiszpanów. W roku 1821 Peru ogłosiło niepodległość. Z biegiem czasu nastąpił rozwój gospodarczy kraju, zniesiono niewolnictwo, zreformowano finanse i system nauczania. Peru zaczęło się rozwijać turystycznie; kraj stał się też obiektem wypraw inżynierów, architektów i naukowców z całego świata.

Machu Picchu - widok na ruiny historycznych obiektów na zielonych wzgórzach Peru.

Foto: www.unsplash.com

A - jak atrakcje turystyczne
 

Obowiązkowym punktem programu wyprawy po Peru powinno stać się miasto Inków Machu Picchu, gdzie ukazana jest historia życia Indian. Zobaczyć tam można m.in. Świątynię Trzech Okien czy Wieżę Słońca. Warto udać się też do dawnej stolicy Peru (i miasta partnerskiego Krakowa!), Cuzco, prezentującej to, co pozostało po cywilizacji inkaskiej. Wiele do zaoferowania ma także aktualna stolica kraju Lima, gdzie mieści się Pałac Prezydencki - Palacio de Gobierno, katedra - Catedral de Lima, liczne muzea (np. Museo Palacio Arzobispal i Museo de Oro del Peru), parki (np. Parque Kennedy), targowiska i obiekty archeologiczne (np. Huaca Pucllana). Będąc w Peru nie można pominąć niesamowitych geoglifów usytuowanych na Płaskowyżu Nazca. Ukazują one rysunki zwierząt, ludzi i figur geometrycznych.

Peru to także piękne dzieła natury, np. najpiękniejsza góra świata Vinicunca, zwana także Górą Tęczową, jeden z największych kanionów na świecie - Kanion Colca czy najgłębsze jezioro wysokogórskie - Titicaca.

K - jak kultura i kuchnia
 

Peruwiańczycy to ludność bardzo religijna. Święta katolickie mieszają się tu z obrzędami indiańskimi, które obchodzone są kolorowo, hucznie, wystawnie i uroczyście. Ponadto Peruwiańczycy tworzą przepiękne rękodzieła, ceramikę oraz rzeźby.

Rękodzieło Peru - zbliżenie na dłonie osoby w ludowym stroju, która tka materiał z kolorowych nici.

Foto: www.unsplash.com

Kuchnia peruwiańska jest zróżnicowana. Regiony Costa prezentują dania z owocami morza, gdzie najbardziej popularną potrawą jest ceviche. W regionach Sierra przeważa uprawa ziemniaka i kukurydzy oraz mięso m.in. z lam i świnek morskich. Warto spróbować papas a la huancaína, a także causa limeña. W regionie Selva królują ryby słodkowodne, a znaną tam potrawą jest Chipado de pescado. Ludność Peru lubi kuchnię ostrą, mocno doprawioną, stąd w wielu daniach można znaleźć papryczkę chilli - aji. Jedną z takich potrwa jest Ají de Gallina. Z popularnej w Peru fioletowej kukurydzy warto sięgnąć po deser mazamorra morada oraz napój chicha morada. Warto również spróbować trunku alkoholowego, którym Peru się szczyci, a mianowicie pisco.

O - jak osiągnięcia naukowe i gospodarcze
 

Peru to idealne miejsce dla geologów, archeologów, antropologów i historyków. Na uwagę zasługą Polacy doceniani również w Peru, np. wybitny inżynier Ernest Malinowski, który zaprojektował linie kolejowe m.in. Centralną Kolej Transandyjską, a także ufortyfikowanie portu w czasie konfliktu Peru z Hiszpanią. Jako inżynier drogowy i kolejowy przyczynił się również do powstania wielu mostów. Warto wspomnieć także dr hab. Andrzeja Krzanowskiego. Wybitnego archeologa, który prowadząc badania w Peru odkrył liczne nowe i nieznane wcześniej stanowiska. Wyprawy naukowe pod jego przewodnictwem pozwoliły udokumentować nowe osady, cmentarzyska, świątynie i wyodrębnić nową kulturę Cayash. Ponadto, w roku 2019 polski zespół naukowy pod kierownictwem prof. dr hab. inż. Andrzeja Paulo doprowadził do wpisania Kanionu Colca i Doliny Wulkanów na listę UNESCO Global Geoparks.

Mosty w górach Peru - zbliżenie na konstrukcję metalowego mostu nad górskim kanionem.

Foto: www.unsplash.com

Peru jest najszybciej rozwijającym się krajem w Ameryce Łacińskiej i posiada największe zasoby mineralne na świecie. Wykorzystanie przez kraj surowców naturalnych w gospodarce, zreformowało rynek energii. Dzięki temu Peru zajęło pierwsze miejsce w raporcie Światowego Forum Ekonomicznego i firmy Accenture THE GLOBAL ENERGY ARCHITECTURE PERFORMANCE INDEX REPORT 2013, w dziedzinie systemu energetycznego sprzyjającego rozwojowi.

W - warto wiedzieć
 

Peru jest hiszpańskojęzycznym państwem położonym nad Oceanem Spokojnym w zachodniej części Ameryki Południowej - trzecim co do wielkości pośród państw południowoamerykańskich. Posiada bardzo zróżnicowany klimat. Dla aktywnego wypoczynku i zwiedzania kraju najlepszym okresem będzie czas między majem a wrześniem. Wtedy w przeważającej części miesięcy występuje pora sucha i istnieje małe ryzyko opadów czy burz. Jest to najbardziej odpowiedni czas na pobyt w Andach i Amazonii. Warto jednak przygotować się na wysokie temperatury w lasach deszczowych, w okresie od lipca do sierpnia, sięgające nawet 40oC. Dla osób lubiących gorące wybrzeże, słońce i ciepłą wodę, podróż najlepiej odbyć w okresie letnim, czyli w styczniu, lutym i marcu. Należy zwrócić uwagę, że kraj ten znajduje się w południowej części półkuli. Tym samym panujące tam pory roku występują w odwrotnych terminach niż w Europie.

Peru, ulica centrum Limy - widok na jedną z ulic miasta.

Foto: www.unsplash.com

Wszystkie odcinki cyklu Dyplomatyczny Obieżyświat znajdziecie TUTAJ 

 

pokaż metkę
Autor: Konsulat Honorowy Peru w Krakowie
Osoba publikująca: Izabela Haupt
Podmiot publikujący: Otwarty na świat
Data publikacji: 2021-10-08
Data aktualizacji: 2021-10-15
Powrót

Zobacz także

Znajdź komunikat