Sport i Zdrowie rozwiń menu
Serwis uzywa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Energetyczna zupa z ciecierzycą

Kalendarzowa wiosna już z nami, jednak wyglądając za okno pogoda wciąż jesienno-zimowa. Na zimowe chłody nie ma nic lepsze od ciepłej i pożywnej zupy. Nasza propozycja doskonale sprawdzi się po krótkiej rozgrzewce w domowym zaciszu lub większym treningu.

Energetyczna zupa z ciecierzycy

Składniki:

  • Ziemniaki – 0,5 kg
  • Ciecierzyca – 0,4 kg
  • Cebula
  • Czosnek
  • Boczek wędzony, parzony – 0,1 kg
  • Rozmaryn świeży – 2 gałązki
  • Bazylia świeża – 2 gałązki
  • Lubczyk – 2 gałązki
  • Bulion warzywny – 0,5 litra
  • Sól, pieprz biały do smaku

Sposób przyrządzenia:

Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie 1,5-2 godzin gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli.

Boczek pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn, lubczyk i bazylię. Zalać bulionem warzywnym, gotować 15 minut. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry grubości 1 cm, grillować na patelni do uzyskania wyraźnych pasków. Do wywaru dodać ziemniaki i ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

 

Inspiracja przepisowa pochodzi z portalu www.fit.pl

pokaż metkę
Osoba publikująca: Patrycja Piekoszewska
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2021-03-24
Data aktualizacji: 2021-03-25
Powrót