Wytyczne dla hoteli i obiektów świadczących usługi hotelarskie
W związku decyzją rządu, umożliwiającą hotelom i obiektom noclegowym od 4 maja powrót do działalności, przedstawiamy opracowane przez Ministerstwo Rozwoju, w konsultacji z Głównym Inspektorem Sanitarnym, wytyczne dla funkcjonowania tychże obiektów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce.

Wytyczne można pobrać tutaj
- Rozdział 4, § 7. ust. 3.
"Od dnia 4 maja 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której mowa w ust. 1 pkt 1, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich. Nie dotyczy to usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności lub napojów na wynos lub ich przygotowywaniu i dostarczaniu do pokoi."
Rozdział 9, § 21. Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. poz. 697 i 750).