Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Informacja archiwalna

19. Międzynarodowe Sympozjum IGWT 'Commodity Science in Research and Practice - Current Achievements and Future Challenges'

Termin: 15-19 września 2014
Osoba kontaktowa prof. UEK dr hab. inż. Renata Salerno-Kochan
Telefon: 12 293 7868
Fax: 12 294 5357
Email: salernor@uek.krakow.pl

 

Sympozjum IGWT (Internationale Gesellschaft für Warenwissenschaft und Technologie) jest największą i najstarszą konferencją z dziedziny nauk towaroznawczych odbywająca się od 1978 roku w kolejnych wiodących ośrodkach naukowych. Wcześniejsze konferencje organizowane były przez uniwersytety w Rzymie (2012), Bukareszcie (2010), Suwon (Korea, 2008), Kijowie (2006) oraz Beijing (Chiny, 2003), Mariborze (2001), Poznaniu i Gdyni (1999), Wiedniu (1997) itd.

Organizatorem 19. z kolei Sympozjum IGWT jest Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Nauk Towaroznawczych i Technologii (IGWT). Lista zgłoszonych uczestników Sympozjum obejmuje ponad 170 osób, z czego ponad połowę stanowią naukowcy zagraniczni, m.in. z Austrii, Armenii, Bułgarii, Izraela, Japonii, Korei, Niemiec, Rosji, Rumuni, Słowacji, Słowenii, Ukrainy, Włoch.

Obrady konferencyjne odbywać się będą w formie obrad plenarnych oraz, ze względu na bardzo dużą liczbę uczestników i interdyscyplinarny charakter nauk towaroznawczych, w formie równoległych paneli tematycznych, a także sesji posterowych.

W czasie pięciodniowego sympozjum, obok prezentacji najciekawszych bieżących osiągnięć z zakresu badania i oceny jakości wyrobów żywnościowych i nieżywnościowych, bezpieczeństwa produktów, opakowalnictwa i logistyki, zarządzania jakością, ochrony środowiska itp., zaplanowano wystąpienia ekspertów wywodzących się z różnych ośrodków naukowych.

Panele tematyczne będą obejmowały następujące zagadnienia:

  • Osiągnięcia i wyzwania towaroznawstwa w dobie globalizacji
  • Ochrona i satysfakcja konsumentów
  • Ekonomiczne i marketingowe aspekty towaroznawstwa
  • Aspekty środowiskowe w towaroznawstwie
  •  Innowacje w doskonaleniu produktu, systemy zarządzania: jakość, bezpieczeństwo, ochrona środowiska, energia, ryzyko i wiedza,
  • Opakowalnictwo i logistyka
  • Jakość produktów żywnościowych
  • Jakość produktów przemysłowych
  • Bezpieczeństwo i autentyczność produktów

Organizacja Sympozjum została dofinansowana przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, ze środków finansowych na działalność upowszechniającą naukę przyznanych Polskiemu Towarzystwu Towaroznawczemu.

Zapraszamy Państwa do odwiedzenia naszej strony internetowej, gdzie znajdują się wszelkie informacje dotyczące 19. Sympozjum.

Organizator:

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Polskie Towarzystwo Towaroznawcze