Kultura rozwiń menu
Fotografia wydarzenia
  • Data:

    2025-12-11

  • Miejsce:

    Pałac Nieśmiertelności, ul. Krakowska 13

  • Kategoria:

    Spotkania i slajdowiska

Obiady Czwartkowe Teatru Nowego Proxima to  spotkania przy stole nawiązujące do słynnych posiedzeń  organizowanych przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w XVIII wieku.
Obiady u króla odbywały się one zazwyczaj w czwartki na Zamku Królewskim lub w Łazienkach, a brała udział w nich  elita intelektualna i artystyczna tamtych czasów – m.in. Ignacy Krasicki, Hugo Kołłątaj, Stanisław Staszic i inni. Celem tych obiadów było promowanie oświecenia, rozwoju nauki, sztuki i literatury w Polsce. Można było je uznać za polski odpowiednik francuskich salonów literackich – miejsce rozmów, debat i wymiany myśli, które miały wpływ na reformy w Rzeczypospolitej.

1 grudnia 17:00,  Prof. Piotr Chłosta Zdrowie poniżej pasa

Nowotwory i choroby gruczołu krokowego stały się jedną z największych plag współczesnych mężczyzn. Jeszcze niedawno diagnoza raka prostaty brzmiała jak wyrok – dziś, dzięki precyzyjnej diagnostyce, chirurgii robotycznej i medycynie opartej na danych, coraz częściej oznacza skuteczne leczenie i zachowaną jakość życia. W humorystyczny, ale rzeczowy sposób dowiemy się , jak roboty chirurgiczne dosłownie „weszły do toalety” – przejmując kontrolę tam, gdzie mężczyźni najczęściej boją się zaglądać. Wykład to podróż od wstydu do nowoczesności, od tabu do technologii, od „poniżej pasa” – do pełni zdrowia. Prof. dr hab. n. med. Piotr Chłosta – wybitny polski urolog, nauczyciel akademicki, profesor medycyny, kierownik Katedry i Kliniki Urologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie w obiadowym wykładzie „Zdrowie poniżej pasa- czyli jak roboty wchodzą do toalety w walce z męską plagą XXI wieku”.*

*Informacja o wydarzeniach pochodzi od organizatorów.

MENU przygotowane przez aktora, byłego dyrektora Teatru Ludowego, Jacka Stramę.

  • Przystawka: Focaccia z pastami (wege i rybna)
  • Obiad: Zupa Pituch i sandacz w sosie z białego wina i sosem cytrynowym z granatem i pietruszką.
  • Wino