Aktualności
Kuchnia Stanów Zjednoczonych, chleb i wino – Targi HORECA w Krakowie
2018-11-02
Kuchnia Stanów Zjednoczonych, chleb i wino – to główne tematy największych targów dla branży gastronomicznej w Krakowie, które odbędą się 7-9 listopada 2018 r.
Norymberga i Kraków przy wspólnym stole
2018-10-31
W październiku Kraków odwiedziło siedemnastu restauratorów z miasta partnerskiego, Norymbergi, chcących poznać tajniki kuchni Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
Kraków i Targ Pietruszkowy na Terra Madre Salone del Gusto
2018-09-19
Produkty z Krakowa i okolic zostaną zaprezentowane na jednej z najważniejszych imprez kulinarnych w Europie: organizowanym w Turynie Terra Madre Salone del Gusto.
Slow Food Central Europe - europejski projekt promujący dziedzictwo kulinarne
2018-09-19
Od ponad roku miasto Kraków jest jednym z partnerów projektu Slow Food Central Europe. W ramach tego projektu prowadzone są m.in. badania, które pozwolą na opisać lokalne dziedzictwo kulinarne. Uczestnictwo Krakowa w projekcie ogłoszono 15 września 2017 r., podczas Festiwalu Sera w Bra (Włochy).
Akademia Gastronomiczna w Polsce
2018-09-19
Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej został przyznany miastu Kraków przez Europejską Akademię Gastronomiczną (AEG). Jej polski oddział działa od 2006 roku.