Produkty tradycyjne i regionalne

Kraków jest jedynym miastem, w którym spróbować można aż dwóch produktów regionalnych, które zostały zarejestrowane jako tak zwane produkty regionalne, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Należą do nich: Obwarzanek krakowski i Chleb Prądnicki i są oznaczone  jako „Chronione Oznaczenia Geograficzne".

Produkty tradycyjne i regionalne
Fot. ijhar-s.gov.pl


Obwarzanek Krakowski - to wypiek przypominający pierścień. Ma kształt owalny, z otworem w środku, rzadziej przybiera formę regularnego koła. Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali, a przekrojony splot ma okrągły lub owalny kształt. „Obwarzanek krakowski" ma kolor od jasnozłocistego, przez ciemnozłocisty, do jasnobrązowego z wyraźnym połyskiem. Oryginalny produkt: powinien mieć średnicę 12-17 cm, grubość splotu 2-4 cm oraz wagę 80-120g. Do jego dekoracji stosuje sie różne posypki, m.in.: sól, sezam, mak, czarnuszkę, posypkę ziołową – mieszankę różnych ziół lub przyprawową – mieszankę przypraw pikantnych (papryka, kminek, pieprz), ser, cebulę. Renoma „obwarzanka krakowskiego" wypracowana została przez piekarzy z Krakowa i okolic, którzy od przeszło 600 lat oferują mieszkańcom Krakowa ten wyśmienity i wyjątkowy wyrób. Od 2006 roku jest on zarejestrowany jako produkt regionalny z zastrzeżonym sposobem produkcji. Tylko kilka piekarni krakowskich wypieka tradycyjne obwarzanki krakowskie, a zakupić je można m.in. z charakterystycznych wózeczków zlokalizowanych głównie na Starym Mieście. Sprzedawcy serwujący ten popularny wypiek posiadają dodatkowe oznaczenie z napisem „Chronione Oznaczenie Geograficzne", umieszczone na wózku z obwarzankami.

Chleb prądnicki jest chlebem ciemnym, wytwarzanym na zakwasie żytnim. Jego skórka, grubości 4-6 mm, cechuje się odcieniem od brązowego do ciemnobrązowego, ma jednolitą powierzchnię lub z widocznymi pęknięciami, a pokryta jest cienką warstwą otręb żytnich. „Chleb prądnicki" wypiekany jest w dwóch kształtach: owalnym (14 kg oraz 4,5 kg) i okrągłym (4,5 kg). Na etykiecie musi zostać umieszczony symbol chronionego oznaczenia geograficznego oraz napis „Chronione Oznaczenie Geograficzne" Nazwa „chleba prądnickiego" wywodzi się od nazwy wiosek nad strumieniem Prądnik – najważniejsze z nich to Prądnik Czerwony i Biały, w których istniały liczne młyny. Pierwsze pośrednie wzmianki o piekarzach z Prądnika pochodzą już z XIV w. Mieszkańcy Prądnika Czerwonego słynęli przede wszystkim z wypieku ogromnych „chlebów prądnickich". Prądnik Czerwony i Biały w granicach Krakowa znalazły się 1 kwietnia 1910 r. Obecnie wsie Prądnik Czerwony i Biały wchodzą w skład Dzielnicy Krowodrza, dzielnicy miasta Krakowa, ale potocznie nadal używane są ich nazwy.

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl) dostępny jest wykaz wszystkich produktów z Polski wpisanych do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Z Małopolski, oprócz obwarzanka krakowskiego i chleba prądnickiego, na liście tej znajdują się:

·         Bryndza podhalańska,

·         Oscypek,

·         Redykołka,

·         Suska sechlońska,

·         Kiełbasa lisiecka,

·         Jabłka łąckie,

·         Karp zatorski,

·         Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca,

·         Jagnięcina podhalańska.

Obwarzanek Krakowski i Chleb Prądnicki wpisane są również na Liście Produktów. Tradycyjnych. Podstawą rejestracji produktu na ww. liście jest tradycja jego wytwarzania (min. 25 lat) i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania czy dojrzewania żywności, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu. Warto jednak zaznaczyć, że Lista Produktów Tradycyjnych służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych. Z wpisem produktu na Listę Produktów Tradycyjnych nie jest związana ochrona nazwy produktu. Na liście tej znajdują się również inne krakowskie specjały: bajgiel z Kazimierza,  ciasteczka wyśmienite, precelek krakowski, bugle zembrzyckie, paluszki krakowskie, małopolski miód spadziowy, żurek po krakowsku, barszcz czerwony po krakowsku, balsam kapucyński.

Na stronie internetowej: www.minrol.gov.p znajdują się szczegółowe opisy produktów i dań tradycyjnych z całej Małopolski, wśród których znaleźć można:

·         produkty mleczne: lody nowotarskie, ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska, żentyca, oscypek (oszczycpek), sądeckie lody, mleko od krów rasy polskiej czerowej, gomółki kowalowskie;

·         produkty mięsne: jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej, kiełbasa lisiecka, szynka podstolnego, szynka podstolnego z nogą, kiełbasa wiejska z Podstolic, boczek gotowany z Podstolic, kiszka z Podstolic, jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, tuszka zielononóżki kuropatwianej, smalec jurajski gotowany, kiełbasa piaszczańska, tuszka gołębia rasy Ryś Polski z okolic Proszowic, wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej, kiełbasa proszowicka ze słoja;

·         produkty rybołówstwa: karp zatorski, karp zatorski wędzony, karp w zalewie octowej;

·         warzywa i owoce: charsznicka kapusta kwaszona, nasiona fasoli „Piekny Jaś" z doliny Dunajca, łukowicka śliwka suszona, suska sechlońska, jabłko z Raciechowic, jabłka łąckie, polska fasola z orzełkiem, ogórki kiszone w studni, dżem z płatków róż, nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny, susorki iwkowskie, zakliczyński sok malinowy, konfitura borówkowo-jabłkowa;

·         wyroby piekarnicze i cukiernicze: bajgiel z Kazimierza, chleb żarnowy z Łomnej, ciasteczka wyśmienite, chleb jurajski, obwarzanek krakowski, jodłownicki kołacz z serem, chleb prądnicki, precelek krakowski, kukiełka lisiecka, kołacz jurajski, kukiełka podegrodzka, chleb męciński, bugle zembrzyckie, sernik jurajski, orawskie zawijańce weselne, chleb orawski na liściu kapusty, koziołki, paluszki krakowskie, sernik królewski, kręciołki, placki z blachy, chleb żytni gruszowski blachorze, prołzioki, kukiełka Uszewska, wojnickie kukiełki, podpłomyk z cebulą,

·         oleje i tłuszcze: masło rzuchowskie;

·         miody: sądecki miód spadziowy, małopolski miód spadziowy, suski miód spadziowy z drzew iglastych, miód wielokwiatowy leśny z Podksięża;

·         gotowe dania i potrawy: żurek po krakowsku, barszcz czerwony krakowski, sułkowicka krzonówka, ziemniaki po cabańsku, pierogi łomniczańskie, moskol, zupa zoproska, krzonówka po orawsku, siuśpaj, strząska, kapusta po góralsku, kluski hałuski, tarcioki-kluski scykane – bukty, kaszana – kiszka z kapustą zasmażaną, prażone – prażonki polańskie, kapuśniorka z grzybami, zolipskie pirogi, strojcowskie zawijoki z ziemniaków, rosół polski;

·         napoje: śliwowica wyborna, śliwowica Łącka, jarzębiak izdebnicki, jarzębinka, czas pustyni, żytko, „rzuchowiskie" wino domowe, nalewka łazowska – jałowcówka, imbirówka iwkowska;

·         inne produkty: balsam kapucyński, sól wielicka, syropy owocowe, jajko zielononóżki kuropatiwanej.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: KATARZYNA CZUBERNAT
Podmiot publikujący: Wydział Informacji, Turystyki i Promocji Miasta