Stanowiska, opinie, nieopublikowane

W związku z ukazującymi się w ostatnim czasie doniesieniami prasowymi dotyczącymi miejskiego projektu Programu termomodernizacji budynków jednorodzinnych uprzejmie informuję, że Kraków jest jedynym miastem w Polsce, które zrobiło tak wiele dla mieszkańców podejmujących działania na rzecz poprawy jakości powietrza. Największym uznaniem cieszy się Program Ograniczania Niskiej Emisji, który jest skierowany do wszystkich mieszkańców, zarówno o niskich, średnich, jak i wyższych dochodach, zamierzających dokonać zmiany systemu ogrzewania opartego na paliwach stałych na proekologiczny.

Jak wykorzystać reprywatyzację? Prezydent Jacek Majchrowski odpowiada Tomaszowi Leśniakowi

Reprywatyzacja w Krakowie nie stała się tak nośnym tematem przedwyborczym, jak liczyli niektórzy politycy jeszcze kilka miesięcy temu. Okazało się, że Kraków to nie Warszawa. Tutaj kamienice przekazywały sądy, a nie magistrat, więc urzędników nie tak łatwo jest przerobić na „czarne charaktery” tej skomplikowanej opowieści. Ciągle jednak są tacy, którzy uparcie próbują na dramatach wielu lokatorów zbić swój kapitał przed nadchodzącymi wyborami.

Nieprawdą jest, że „Gdy zainteresowaliśmy się sprawą rodziny mieszkającej przy ulicy Rajskiej, okazało się, że jest szansa, by otrzymała pomoc”.

W związku z licznymi informacjami prasowymi, a nade wszystko opublikowanym przez tzw. Obywatelskie Forum Sztuki Współczesnej stanowiskiem w kwestii odwołania Pani M. Ziółkowskiej ze stanowiska dyrektora Bunkra Sztuki, pragnę zdementować pojawiające się w tej kwestii insynuacje i pomówienia.

18 kwietnia 2018 r. w „Dzienniku Polskim” ukazał się artykuł, z treści którego można wywnioskować, że ZIKiT przepłacił za likwidację przecieków na Rynku Głównym w Krakowie. W ocenie ZIKiT, jest to zupełnie nieprawidłowa interpretacja istniejącej sytuacji.

Kolejny raz na portalu www.dziennikpolski24.pl i www.gazetakrakowska.pl ukazał się artykuł nierzetelny i zawierający manipulacje, autorstwa Małgorzaty Mrowiec – „Kraków. ZBK, korupcja i ustawione przetargi. Kolejny zatrzymany przez CBA w związku z aferą dotyczącą atrakcyjnych nieruchomości pod Wawelem”.

Odnosząc się do komentarzy na profilach społecznościowych Pana Łukasza Gazura oraz Pana Mateusza Borkowskiego, nawiązujących do polemiki do artykułu w „Dzienniku Polskim” z dnia 4 kwietnia br., pragniemy przypomnieć, że partnerstwo z MEZZO polegało na koprodukcji trzech koncertów festiwalowych oraz ich wielokrotnej emisji. Wartość świadczeń zaoferowanych przez MEZZO wielokrotnie przewyższa kwotę kontraktu. Dyrektor naczelny MEZZO, Pan Christophe Winckel, odwiedził Kraków dwukrotnie pozostając do dyspozycji dziennikarzy. Wtedy w swoich wypowiedziach informował m.in., że zaprosił organizatorów Festiwalu do współpracy ze względu na unikalną koncepcję artystyczna, sposób programowania wydarzenia oraz szczególną atmosferę wielkanocnego Krakowa. Podkreślił także, że Festiwal buduje ważne połączenia pomiędzy krajami, grupami, zespołami, inicjuje zawiązywanie się długofalowej współpracy między artystami z różnych państw, w tym także z Polski.

Misteria Paschalia – festiwal o randze międzynarodowej

Artykuł z dnia 4 kwietnia br. Pana Łukasza Gazura, Kierownika działu kultury „Dziennika Polskiego” i „Gazety Krakowskiej”, na temat rzekomych kontrowersji wokół Festiwalu Misteria Paschalia nie tyle nas zaskoczył, co wprawił w osłupienie.

Czytając dzisiejszy artykuł w „Dzienniku Polskim”, dotyczący starań ZIKiT o odzyskanie pieniędzy wyprowadzonych z kont gminy przez byłą pracownicę, można powziąć przypuszczenie, że autor czerpie swoje wyobrażenie o przebiegu procesów sądowych z seriali telewizyjnych. Niestety, w prawdziwym życiu rozprawy nie są wyznaczane z dnia na dzień, a dłużnicy wykorzystują wszelkie możliwości prawne, by długu nie spłacić.

W dzisiejszym wydaniu „Dziennika Polskiego” i „Gazety Krakowskiej” można przeczytać kuriozalny artykuł Arkadiusza Maciejowskiego i Piotra Tymczaka o braku działań miasta w związku z planami kolejowych spółek związanych z uruchomieniem tymczasowego przystanku na Olszy.