Sport i Zdrowie rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Dieta: pyszna granola na śniadanie!

Znasz poranny pośpiech, brak czasu i pomysłów na energetyczne i zdrowe śniadanie? Mamy proste rozwiązanie! Zrób już dziś  domową granolę na cały tydzień. Możesz ją zjeść z jogurtem naturalnym i np. owocami, lub po prostu jako zdrową przekąskę.

Granola

składniki:

  • płatki owsiane – 400 g ( 40 łyżek )
  • orzechy włoskie – 50 g (3,5 łyżki)
  • słonecznik, nasiona łuskane – 50 g (5 łyżek)
  • wiórki kokosowe – 30 g (5 łyżek)
  • pestki z dyni – 50 g (5 łyżek)
  • cynamon – 10 g (2 łyżeczki)
  • cytryna – 0,5 sztuki
  • miód pszczeli – 96 g (4 łyżki)
  • sól morska – 1g (1 szczypta)
  • zielona herbata (napar) – 100 g (0,4 szklanki)

sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do miseczki wsyp płatki, grubo posiekane orzechy, i wszystkie suche składniki. Wszystko wymieszaj.
  3. Zaparz herbatę, następnie wymieszaj ją z miodem. Dodaj do niej wyciśniętą cytrynę i wlej do miski z płatkami. Dokładniej wymieszaj i wyłóż równomiernie na całej powierzchni blachy.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 min. Następnie przemieszaj płatki i znów piecz przez 10 min. Jeszcze raz przemieszaj i piecz przez 3-4 minuty na lekko miodowy kolor. Uważaj aby nie przypalić!
  5. Po ostudzeniu wsypać do słoika lub papierowej torebki.

Materiał powstał przy wsparciu zawodowej trenerki – Karoliny Ciurki-Baster.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Patrycja Piekoszewska
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2021-03-16
Data aktualizacji: 2021-03-25
Powrót