Jak jeść zdrowo? Slow Food Festival w Krakowie
Od 2004 roku Slow Food organizuje co dwa lata spotkania rolników z całego świata, gromadząc przy tym w jednym miejscu tysiące najwybitniejszych szefów kuchni, naukowców zajmujących się rolnictwem, przetwórstwem oraz gastronomią i przy tym pokazujac konsumentom, czym jest jakościowe i zdrowe jedzenie i czym jest życie rolnika i hodowcy. W tym roku podobna impreza została zorganizowana w Krakowie.
Będą klasyczne targi, na których będzie można skosztować i kupić słowacką i rumuńską bryndzę, czeskie piwa, węgierskie tokaje i słynne wędliny na bazie mangalicy. Nie zabraknie oczywiście, polskich produktów praktycznie z każdego województwa.
Do tego laboratoria smaku, pokazy, debaty o stanie polskiej gastronomii i najlepszych produktach lokalnych z Europy Środkowej. Na degustacyjne spotkania z producentami zapraszają również polscy cydrownicy oraz winiarze, którzy podczas festiwalu staną w szranki podczas konkursu na najlepsze polskie Wino Świętomarcińskie.
Zapraszamy 8–9 listopada do EXPO Kraków (ul. Galicyjska 9)
Więcej: www.terramadre.pl