Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Młodzi dla klimatu

Hakaton baner ogólny

Młodzi dla klimatu!

Komunikat archiwalny 2022-03-10

Miejska kampania „Kraków w dobrym klimacie” nabiera tempa. Przyszedł czas na realizację trzech zwycięskich projektów klimatycznych, które powstały podczas ubiegłorocznego młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”.

Wrześniowy „Tydzień dla Ziemi. ZadbajMY o planetę!”

Komunikat archiwalny 2022-09-26

Jesienią wracamy z akcją „Tydzień dla Ziemi. ZadbajMY o planetę!”. Do piątku, 30 września, w zamian za elektroodpady uczniowie osiemnastu krakowskich szkół otrzymają sadzonki 4 tys. roślin doniczkowych.

Dieta bezmięsna, sprawdź przepisy!

Komunikat archiwalny 2022-08-11

Pobierz e-book „Dziecinnie proste przepisy”, zmień swoje nawyki żywieniowe i zadbaj przy tym o klimat. Elektroniczna książka kucharska o diecie bezmięsnej to część miejskich działań prowadzonych na rzecz środowiska. Bezpłatny przepiśnik opracowany przez certyfikowaną dietetyczkę daje wiele pomysłów na zdrowe i roślinne posiłki: śniadania, obiady, przekąski i kolacje. Propozycje dań mogą być inspiracją kulinarną dla wszystkich, bez względu na wiek.

Witamina B12 w diecie roślinnej

Komunikat archiwalny 2022-07-11

Naturalnymi źródłami witaminy B12 są produkty zwierzęce – mięso, ryby, nabiał i jaja. Dlatego na diecie roślinnej, eliminującej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, konieczna jest suplementacja witaminy B12. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i procesów krwiotwórczych.

5 nieoczywistych roślinnych gotowców, które ułatwią gotowanie

Komunikat archiwalny 2022-07-11

Produkty gotowe w jadłospisie mają wiele zalet przede wszystkim płynących z tego, że dzięki nim oszczędzamy czas spędzany w kuchni podczas gotowania znacznie usprawniając cały proces. Warto jednak wiedzieć, które produkty gotowe z półki roślinnej wybierać najczęściej, ponieważ ich wybór zwiększa się praktycznie z każdym miesiącem.

Roślinny talerz w praktyce

Komunikat archiwalny 2022-07-11

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Są nieodłącznym elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Zawierają też sporo błonnika, który wspiera procesy trawienne w naszym organizmie. Jak zatem komponować nasze posiłki, aby w ciągu dnia spożywać pięć zalecanych porcji warzyw i owoców?

Wapń w diecie roślinnej

Komunikat archiwalny 2022-07-11

Wapń jest podstawowym i niezbędnym materiałem budulcowym kości i zębów. To właśnie one są jego głównym rezerwuarem w organizmie człowieka. Dodatkowo uczestniczy w przewodnictwie bodźców nerwowych, więc jest to kolejny składnik diety, dbający o nasz układ nerwowy. Następnie, wapń wchodzi w skład niektórych enzymów, jest niezbędny do prawidłowej pracy układu hormonalnego, pracy serca i układu naczyniowego.

Jak zachęcić kogoś do diety wegetariańskiej?

Komunikat archiwalny 2022-07-04

Pomimo licznych zalet zdrowotnych diety wegetariańskiej jest to dla niektórych wymagający sposób odżywiania, który wymaga dużej świadomości żywieniowej. Ze względu na ogrom korzyści, często chcemy zachęcić kogoś do doświadczenia ich na własnej skórze. Niejednokrotnie, pomimo dobrych intencji, zabieramy się jednak do tego w nieodpowiedni sposób, skutecznie zniechęcając zainteresowanych, zamiast faktycznie zachęcić kogoś do tego eksperymentu. Czego w takim wypadku unikać?

Pięć propozycji na wegetariańskiego grilla

Komunikat archiwalny 2022-07-04

Sezon grillowy bez wątpienia utożsamiany jest głównie z mięsnymi potrawami, jednak i osoby na diecie wegetariańskiej mogą cieszyć się wspólnym czasem spędzanym z rodziną czy znajomymi podczas tego typu aktywności. Co można położyć na grilla tak, aby nie być skazanym na grillowany chleb z keczupem?

Czy warto kupować produkty ekologiczne?

Komunikat archiwalny 2022-07-04

Żywność ekologiczna stała się bardzo popularnym wyborem Polaków na przestrzeni ostatniej dekady. Obecnie na stałe zagościła już na półkach supermarketów, stając się jeszcze bardziej dostępna dla przeciętnego konsumenta. Zgodnie z przekonaniami charakteryzuje się ona większą wartością odżywczą oraz tym, że jest bardziej przyjazna dla środowiska. Jak wygląda to w praktyce?

Znajdź