górne tło

Anda Rottenberg opowie o „Kuchni towarzyskiej i uczuciowej”

Dziś, 2 grudnia, w Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK odbędzie się spotkanie z Andą Rottenberg. Głównym tematem rozmowy, którą poprowadzi Maria Anna Potocka, będzie nowa książka słynnej kuratorki sztuki „Kuchnia towarzyska i uczuciowa”.

Anda Rottenberg, znawczyni sztuki współczesnej, zaprosiła przyjaciół do wspólnej zabawy w dzielenie się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W „grze”, której efektem jest książka „Kuchnia towarzyska i uczuciowa”, wzięli udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. O swoich ulubionych potrawach opowiedzieli między innymi pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy i dziennikarze. 

Książka zawiera zarówno przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, jak też bardzo proste prepozycje dań z przygotowaniem których poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Osoby zaproszone przez Rottenberg traktują temat bardzo poważnie i różnorodnie. Znajdziemy tu nawiązanie zarówno do kuchni świata, jak też smaków znanych z dzieciństwa i potraw przygotowywanych przez mamy czy babcie poszczególnych gości znanej  kuratorki sztuki. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” łączy krewetki, mule, awokado, buraki, kapustę, kluski i pączki oraz przybliża tych, którzy chcieli opowiedzieć o gotowaniu.

Spotkanie z Andą Rottenberg, które poprowadzi Maria Anna Potocka, dyrektorka Muzeum MOCAK, odbędzie się 2 grudnia o godz. 18.00 w sali audiowizualnej MOCAK-u. Wstęp 2 zł, liczba miejsc ograniczona. W związku z obowiązującymi obostrzeniami pandemicznymi organizatorzy spotkania proszą posiadaczy zanonimizowanych paszportów covidowych o przygotowanie dokumentów przed wejściem na salę. Więcej informacji tutaj.