górne tło

Walencja czeka: ostatni nabór do projektu „Gotuj po hiszpańsku!”

Jesteś kucharzem lub pasjonujesz się gotowaniem? Na chętnych czeka wyjazd do Walencji, dwa miesiące praktyk w świetnych restauracjach i szybki kurs języka hiszpańskiego. To wszystko bezpłatnie w ramach projektu „Gotuj po hiszpańsku II”, wspófinansowanego ze środków EFS. Do dziś, 15 stycznia Fundacja Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI prowadzi kolejny nabór.

Projekt jest skierowany do osób w wieku 18–35 lat, zamieszkałych w Małopolsce, nieuczących się i niepracujących (bezrobotnych lub biernych zawodowo) – zarówno do zawodowych kucharzy czy osób z wykształceniem gastronomicznym, jak i tych, którzy po prostu pasjonują się gotowaniem. W ramach projektu można wyjechać na 60 dni do Walencji na kurs kuchni śródziemnomorskiej i praktyki w restauracjach. Są wśród restauracje z przewodnika Michelin oraz wyróżnione gwiazdką Michelin. Przed wyjazdem organizator zapewnia wsparcie językowe oraz odpowiednie przygotowanie.

To już do 10. edycja tego międzynarodowego projektu – dotąd skorzystało z niego 130 osób. Wśród nich jest wielu kucharzy, a także pasjonatów kuchni, którzy dzisiaj pracują w krakowskich restauracjach oraz restauracjach w całej Polsce. Wyjazd odbył się również w warunkach pandemii.

Udział w projekcie jest bezpłatny. Zgłoszenia przyjmowane będą tylko do 15 stycznia.

Formy wsparcia przewidziane dla uczestników to:

Projekt „Gotuj po hiszpańsku II” został wytypowany przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju jako przykład dobrych praktyk i przedstawiony w programie TVP „Fundusze Europejskie: jak to działa”.

Projekt został także zaprezentowany w Brukseli na międzynarodowej konferencji z przedstawicielami Parlamentu Europejskiego organizowanej przez Ministerstwo Pracy i Spraw Socjalnych Republiki Federalnej Niemiec.

Więcej na blogu projektu.

Więcej informacji o projekcie i formularz aplikacyjny dostępne są na stronie internetowej gotujpohiszpansku.pl oraz w biurze projektu: plac Sikorskiego 2, tel. 12 200 21 77, e-mail: gotuj@fundacjaproaktywni.pl.

Gotuj po hiszpańsku