górne tło

Przedświąteczny karp dla Krakowa – ostatni poczęstunek przy Błoniach

10 tysięcy porcji karpia, kapusta z grochem i pieczywo – taką niespodziankę przygotowano dla mieszkańców Krakowa. Wraz z Bartłomiejem Szczoczarzem – właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, zorganizowaliśmy bezpłatny przedświąteczny poczęstunek.

Smażony karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. Do Krakowa przyjechały już usmażone i gotowe do zjedzenia.

Pierwszy poczęstunek odbył się w poniedziałek, 7 grudnia przed Nowohuckim Centrum Kultury. Drugi poczęstunek miał miejsce w środę, 9 grudnia przy Centrum Kongresowym ICE Kraków. 11 grudnia na placu Wolnica odbył się trzeci poczęstunek. 14 grudnia smażonego karpia można było skosztować na Plantach przy Barbakanie. 16 grudnia degustacja miała miejsce na parkingu obok banku przy pętli tramwajowej na Kurdwanowie.

Ostatni poczęstunek odbył się 18 grudnia przy Błoniach, od strony Muzeum Narodowego.