górne tło

Wysłuchaj podcastu z serii #zostańwdomu z #MuzeumAK

Jak zdobywano żywność w okupowanej Polsce? Ile kosztowały potrzebne produkty? I jak w praktyce realizowały się słowa popularnej, wojennej piosenki z refrenem: „Kto kombinuje, ten żyje”? – między innymi na te pytania odpowiadają pracownicy Muzeum Armii Krajowej w podcaście przygotowanym w ramach akcji #zostańwdomu z #MuzeumAK.

Muzeum AK zaprasza na kolejną odsłonę cyklu #zostańwdomu z #MuzeumAK. Tym razem pracownicy muzeum przygotowali podcast, w którym opowiadają o zdobywaniu jedzenia podczas II wojny światowej. W okupowanej Polsce zdobycie żywności nie było proste, wymagało wielu różnych zabiegów, a często wręcz skomplikowanych kombinacji, o których opowiada Katarzyna Mazur, specjalista ds. edukacji w Muzeum AK.

Nagranie dostępne jest na stronie muzeum, w mediach społecznościowych, a także w serwisie Spotify.