Klimat rozwiń menu
Serwis uzywa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Marnujemy jedzenie

Z badań wynika, że prawie połowa Polaków traci pieniądze z powodu nietrafionych zakupów i złego gospodarowania żywnością.

Najwięcej jedzenia marnują mieszkańcy Dolnego Śląska, najmniej województw podkarpackiego i kujawsko-pomorskiego. W obu przypadkach wskaźniki znacząco spadły w porównaniu z badaniem przeprowadzonym dwa lata temu. Jako przyczyny eksperci wskazują na koronakryzys i rosnącą inflację.

Badanie przeprowadzone przez Quality Watch wskazuje, że obecnie 42 proc. respondentów do kosza wyrzuca miesięcznie żywność o wartości do 200 zł. 6 proc. deklaruje, że traci wyższe kwoty, w tym nieliczni nawet tysiąc zł i więcej.

Częściej pieniądze wydawane na żywność są tracone na wsiach i w małych miejscowościach, gdzie przyznaje się do tego co najmniej połowa badanych. Wyrzucanie jedzenia jest najbardziej rozpowszechnione w woj. dolnośląskim, śląskim i zachodniopomorskim.

Jak wynika z badania dobrobytu, wyższe dochody nie sprzyjają szacunkowi do żywności. O ile zarabiającym do 2,5 tys. zł na rękę zdarza się tracić pieniądze z powodu nieudanych zakupów jedzeniowych w 40 proc. przypadków, to przekroczenie progu dochodowego 2,5 tys. zł zwiększa odsetek wyrzucających owoce czy mięso do 50 proc., a gdy wpływy na konto przekraczają 5 tys. zł, do marnotrawstwa przyznaje się nawet dwie trzecie ankietowanych.

Pandemia sprawiła, że Polacy z większą uwagą zaczęli wydawać pieniądze, bo obawiają się o swoją sytuację finansową, niektórzy mają niższe wpływy.  Miesiące spędzone w domu przełożyły się też na większe zainteresowanie przygotowywaniem posiłków, co w wielu przypadkach poprawiło umiejętności kulinarne. Na lepsze planowanie zakupów wpływa także rosnąca inflacja.

Według ekspertów temat jest ważny zarówno ze względów ekologicznych jak i finansowych, bo wydatki na żywność stanowią największą część domowego budżetu. We wzorcowym koszyku GUS jest to prawie 28 proc. miesięcznych kosztów utrzymania, a w przypadku skromnych budżetów z pewnością jeszcze więcej.

Wiece na ten temat tutaj

dieta jedzenie zdrowie warzywa owoce

pokaż metkę
Autor: Gospodarka komunalna
Osoba publikująca: Małgorzata Malina
Podmiot publikujący: Wydział Gospodarki Komunalnej
Data publikacji: 2021-11-08
Data aktualizacji: 2021-11-08
Powrót

Zobacz także

Znajdź