Ekologia rozwiń menu
Serwis uzywa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Park rzeczny Wilga w dzikiej odsłonie

Kończą się prace w ramach drugiego etapu parku rzecznego Wilga. W tym tygodniu planowane są odbiory inwestycji. Prace były realizowane z pełnym poszanowaniem przyrody, zastosowano naturalne materiały – drewniane krawężniki, alejki mineralne oraz dyskretne oświetlenie.

park rzeczny Wilga
Fot. Piotr Kempf / Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie

Drugi etap obejmuje odcinek od ul. Brożka do ul. Do Wilgi. Jest kontynuacją prac realizowanych w zeszłym roku, obejmujących obszar Lasku Kopty – od ul. Rzemieślniczej do ul. Brożka.

Elementami wspólnymi obu etapów są ścieżki piesze, ścieżka rowerowa z oświetleniem oraz mała architektura. W ramach drugiego etapu wykonana została dodatkowo ścieżka edukacyjna i pochylnia umożliwiająca komfortowy dostęp do parku osobom poruszającym się na wózkach inwalidzkich. Utworzone zostały place do piknikowania, teren pod klasę leśną czy miejsce spotkań w formie ławek ustawionych na planie okręgu. Na ścieżce zdrowia zamontowano pojedyncze elementy do ćwiczeń.

Obszar drugiego etapu został podzielony na dwie strefy. W bezpośrednim otoczeniu infrastruktury częstotliwość zabiegów podyktowana będzie względami bezpieczeństwa. Pozostałe tereny, wchodzące w skład strefy przyrodniczej, zostaną pozostawione bez ingerencji i zabiegi pielęgnacyjne będą ograniczone do minimum Na całym terenie parku zachowane zostały różne formy martwego drewna – kłody drzew, pnie czy gałęzie.

Ścieżki piesze zostały poprowadzone po już istniejących przedeptach. Wykonano je z nawierzchni mineralnej przepuszczalnej hansegrand z drewnianymi obrzeżami. Podobnie jak w pierwszym etapie w celu ochrony systemów korzeniowych drzew, w miejscach, w których było to możliwe, ścieżki zostały wyniesione ponad poziom terenu. W celu zmniejszenia zanieczyszczenia światłem, do niezbędnego minimum ograniczono oświetlenie parku. Nie wszystkie ścieżki w parku będą oświetlone. Znaczny fragment ścieżki znajdujący się przy korycie Wilgi pozostanie nieoświetlony.

W ramach obu etapów zrealizowano ścieżkę rowerową, która będzie integralną częścią projektu „Wisła Łączy”, zakładającego utworzenie tras pieszo-rowerowych wzdłuż Wisły i jej dopływów tworząc szybką i bezpieczną alternatywę przemieszczania się po Krakowie. Ścieżka będzie stanowiła połączenie ul. Brożka z ul. Borsuczą. W drugim etapie została poprowadzona brzegiem drzewostanu, czyli wschodnią częścią parku. 

Ważnym celem projektu było umożliwienie korzystania z parku osobom z niepełnosprawnościami. Z myślą o nich, przy stromym wejściu do parku od ul. Do Wilgi powstała pochylnia. Z kolei szersze zatoczki obok ławek zapewnią wygodne miejsce odpoczynku dla osób poruszających się na wózkach. 

ADRES: ul. Do Wilgi, Kraków
pokaż metkę
Autor: Kamil Popiela
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2021-09-22
Data aktualizacji: 2021-09-28
Powrót

Zobacz także

Znajdź komunikat