Odwiedź Kraków rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Konferencja online Made for Restaurant w Krakowie

Przedstawiciele branży gastronomicznej z całej Polski spotkają się podczas konferencji Made for Restaurant 2021. Szczególne miejsce w programie poświęcone będzie wsparciu miast – Gdyni i Krakowa – Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019, dla których gastronomia to istotny fragment turystyki.

Fot. materiały prasowe

Restauratorzy powalczą o stypendium biznesowe Made for Restaurant i tytuł prawdziwego ,,Fightera 2021 roku”. O tym, kto zostanie zwycięzcą, zadecyduje Jury Profesjonalne oraz uczestnicy wydarzenia. Jednak nie rywalizacja i nagrody będą w centrum uwagi, tylko przedsiębiorcy prezentujący swoje sukcesy i porażki z ostatniego roku, które mogą pomóc innym z branży rozwinąć się lub utrzymać na powierzchni. Udział w konferencji jest całkowicie bezpłatny, jednak obowiązuje wcześniejsza rejestracja. Wydarzenie pod hasłem „Fighters” odbędzie się w formule on-line.

Uczestników przywitają: Anna Korfel-Jasińska, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa ds. Edukacji, Sportu i Turystyki oraz Katarzyna Gruszecka-Spychała, Wiceprezydent Gdyni ds. Gospodarki. – Kraków jest miastem z ogromnym potencjałem. W 2019 roku stał się Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej, a 2020 rok przyniósł gwiazdkę Michelin dla krakowskiej restauracji – najwyższą jakość dla najbardziej wymagających. Obecna trudna sytuacja stanowi dla nas wszystkich wyzwanie do solidarnego współdziałania – tłumaczy Anna Korfel-Jasińska.

Jak jest w Gdyni? – Branża gastronomiczna jest dla Gdyni niezwykle ważna. To bardzo istotny element przemysłu spotkań, na którym od dawna koncentruje się miasto. Dziś należy do branż, które najbardziej zostały pokrzywdzone przez obostrzenia związane z pandemią COVID-19. Restauratorów, dla których gotowanie to życiowa pasja i sposób na życie, podziwiamy za nieustępliwość w walce z aktualnymi wyzwaniami. Wspieramy podejmowane kreatywne działania i jesteśmy pewni, że solidarnie przetrwamy ten trudny czas – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała.

Konferencja Made for Restaurant 2021, edycja Fighters to zbiór wiedzy i doświadczeń najlepszych 20 restauratorów, którzy opowiadając swoje historie sukcesów i porażek w trakcie pandemii, przedstawią osobiste recepty na dostosowanie się. Ich nazwiska będą codziennie ujawniane na stronie konferencji. W ten sposób organizatorzy chcą podkreślić, że choć tylko jeden restaurator otrzyma tytuł Fightera 2021 roku, to wszyscy wyróżnieni zasługują na miano zwycięzców za codzienny trud i walkę o przetrwanie.

Co jeszcze w programie?

Jak zmieniła się gastronomia od marca 2020 r.? Jak w trudnych warunkach dostrzec perspektywy na rozwój? Jakich zmian możemy spodziewać się w gospodarce w najbliższych miesiącach? Podpowiedzą, m.in. Anna Czarczyńska z Akademii Leona Koźmińskiego, Marcin Mączyński z Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Jarosław Uściński z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie oraz Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions, organizatorka konferencji Made for Restaurant. Dowiemy się też, jakie działania w najbliższym czasie planuje podjąć polski rząd i czy dotychczasowa pomoc to fikcja, czy szansa na ratunek.

Konferencja on-line to też kompendium praktycznych porad, jak przygotować się na restart, jak zaplanować pracę zespołu, jak dostosować nowe menu i jak przekonać Gości, że restauracje są bezpieczne. Prezentacje restauratorów zostaną podzielone na 5 bloków tematycznych, po których eksperci, m.in. Hanna Wencka z Aviko HoReCa Polska, Andrzej Drus z Transgourmet, Selgros Cash&Carry, Marcin Wajda z Winterhalter i John Gabrovic ze Stacji Food Hall i inni, wygłoszą biznesowe komentarze, wskazując na możliwe kroki rozwoju i rozwiązania, które mogą przynieść wymierne efekty.

Bezpłatna rezerwacja na wydarzenie daje Uczestnikom możliwość powrotu po 20 kwietnia do nagrań i materiałów pokonferencyjnych, które będą dostępne na platformie konferencyjnej Meeting 15 aż do 20 maja, czyli jeszcze przez miesiąc po wydarzeniu. Ponadto uczestnicy otrzymają e-raport będący przedłużeniem wystąpień ekspertów na temat prowadzenia działalności w czasie pandemii.


Kto otrzyma stypendium Made FOR Restaurant?

Podczas pierwszego etapu konkursu o stypendium biznesowe Made for Restaurant z wielu przesłanych ankiet zostało wyłonionych Top 20 Restauratorów, których prezentacje stanowią integralną część tegorocznych edycji konferencji. Opisując swoje historie, lokal i zespół przed pandemią, w trakcie lockdownów, podczas ograniczonej działalności w wakacje i teraz, restauratorzy w ankiecie mieli za zadanie udowodnić, dlaczego zasługują na miano nowych liderów branży. Następnie spośród 20 najlepszych zgłoszeń, jury składające się z organizatora konferencji – For Solutions, partnerów wydarzenia, przedstawicieli branży i Uczestników konferencji, wybierze FIGHTERA 2021 roku. Otrzyma on tytuł najlepszego Restauratora Roku, 5 000 zł w gotówce i 2 000 zł w bonach zakupowych do sklepów Selgros Cash&Cerry, roczny abonament na system do rezerwacji MojStolik.pl z tabletem Lenovo oraz wsparcie marketingowe restauracji. Zwycięzca może być tylko jeden, jednak organizatorzy przewidzieli też nagrody specjalne. Głównym celem konkursu jest wspieranie wzajemnych relacji i pomoc gastronomii w trudnej sytuacji.

Więcej informacji o Konferencji oraz bezpłatna rejestracja na stronie TUTAJ.

Miasto Kraków - Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 jest miastem partnerskim konferencji Made For Restaurant 2021.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marcin Drobisz
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2021-04-15
Data aktualizacji: 2021-04-20
Powrót

Zobacz także

Znajdź