Komunikat archiwalny

Krakowskie Zapusty – wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!

W ostatnią niedzielę karnawału w restauracji Stara Zajezdnia by De Silva odbyła się trzecia edycja Krakowskich Zapustów. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami – to wszystko czekało na odwiedzających.

Krakowskie Zapusty – wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!
Fot. Bogusław Świerzowski/ Kraków.pl

Świętowanie Krakowskich Zapustów przy ul. św. Wawrzyńca 12 trwało cały dzień. Program tegorocznych zapustów powrócił do swojej pierwotnej formuły – było więc zajadanie świeżego, chrupiącego chrustu i karnawałowe tańce.

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie przez cały dzień serwowali tradycyjny ostatkowy chrust i róże karnawałowe. Co ważne, faworki były wegetariańskie, bo smażone na roślinnym oleju.

W ciągu dnia odbywały się będą warsztaty smażenia chrustu oraz kilka pokazów tanecznych w wykonaniu uczniów z XXX Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Roztańczeni licealiści zapraszali także krakowian i turystów na krótkie warsztaty taneczne z potańcówką. Była to świetna okazja, by po zjedzeniu chrustu spalić słodkie kalorie w ruchu, tańcząc krakowiaka.

W trakcie zapustów zaprezentowało się także wielu wystawców i producentów z regionu. Na tych, dla których chrust to za mało, czekały inne słodkości oraz kawa. Krakowianie i turyści mogli także zaopatrzyć się w tradycyjne krakowskie produkty, posiadające certyfikaty Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Na miejscu można było także zakupić pierogi i krokiety, naturalne soki i sery.

Na zapustach byli także przedstawiciele Wodociągów Krakowskich, którzy promowali kranowiankę, czyli po prostu wodę z kranu. Doskonale nadaje się ona do picia. A jeśli Wodociągi, to nie mogło zabraknąć ekostrefy i zabaw dla dzieci.

 

 

Miasto Kraków, ubiegłoroczna Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej, w tym roku stawia sobie za cel reagować na współczesne oczekiwania: propagować ekologiczne, zrównoważone podejście do wykorzystywania produktów pochodzenia naturalnego we współczesnej, świadomej gastronomii. Również Krakowskie Zapusty były w tym roku bardziej eko, promując na przykład, choć nie tylko – picie wody z kranu i chrust w wersji wegetariańskiej.

Więcej informacji można znaleźć na wydarzeniu na Facebooku.

plakat

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Zobacz także