Stan powietrza zły bardzo zły 192,0,0 zły 255,0,0 niekorzystny 255,192,0 zły 255,0,0 zły 255,0,0 umiarkowany 255,255,0 zły 255,0,0 255,0,0 PM10 - 169 µg/m3 PM10 - 205µg/m3 Data pomiaru: 2019-02-18 23:00 PM10 - 159µg/m3 Data pomiaru: 2019-02-18 23:00 PM10 - 139µg/m3 Data pomiaru: 2019-02-18 23:00 PM10 - 189µg/m3 Data pomiaru: 2019-02-18 23:00 PM10 - 197µg/m3 Data pomiaru: 2019-02-18 23:00 PM10 - 96µg/m3 Data pomiaru: 2019-02-18 23:00 PM10 - 198µg/m3 Data pomiaru: 2019-02-18 23:00
Zgłoś problem

„Gdyby szkoła została wybudowana wcześniej, koszt mógłby być niższy”. To jedno ze zdań z tekstu opublikowanego dziś przez red. Arkadiusza Maciejowskiego w „Gazecie Krakowskiej”. „Urzędnicy przekładali inwestycje. Teraz zapłacimy za nie dużo więcej” - informuje tytuł internetowy materiału. Autor snuje w nim wizję źle zarządzanego miasta, które przepłaca, bo… No, właśnie. Tekst nie wyjaśnia, bo sam autor nie jest pewien tego, co pisze.

Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie intensywnie pozyskuje środki pozabudżetowe na wsparcie realizacji zadań odbudowy lub budowy nowej infrastruktury sportowej. Najwięcej wniosków jak również umów dotyczących dofinansowania inwestycji związane jest z Ministerstwem Sportu i Turystyki w ramach Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej. W latach 2014-2018 ZIS złożył łącznie 44 wnioski na łączną kwotę 88,7 mln złotych, z czego uzyskał dofinansowanie dla 15 inwestycji na łączną kwotę 35,6 mln złotych. 14 wniosków z naboru ogłoszonego w 2018 roku nadal jest w trakcie oceny w Ministerstwie Sportu i Turystyki.

Bezpieczeństwo w mieście

W związku z konferencją prasową wiceministra spraw wewnętrznych Pawła Szefernakera oraz kandydatki Prawa i Sprawiedliwości na prezydenta Krakowa Małgorzaty Wassermann, poświęconą sprawom bezpieczeństwa w mieście, konieczne jest kilka słów wyjaśnienia i sprostowania.

19 września 2018 r. w czasie prac prowadzonych nad kwalifikacją obiektów historycznych przekazanych do Muzeum Armii Krajowej w Krakowie przez darczyńcę, pracownicy – pośród innych obiektów o wartości historycznej – odkryli materiały niebezpieczne w postaci: 2 sztuk granatów i kilkudziesięciu sztuk amunicji. Przedstawiciele Muzeum, w tym kierownik Działu Gromadzenia Zbiorów, niezwłocznie po zaistnieniu sytuacji, zgłosili sprawę policji, która przysłała na miejsce oddział saperski. Oględziny przeprowadzone przez przedstawicieli służb wykazały – zgodnie z relacją oficera prasowego – brak zagrożenia dla życia i zdrowia zarówno pracowników, jak i osób zwiedzających Muzeum.

Odnosząc się do artykułu Angeliki Pitoń, „Meldunek albo nie głosujesz”, opublikowanego w „Gazecie Wyborczej” 25 września 2018 roku, należy zaznaczyć, że tekst ten zawiera szereg nieprawdziwych twierdzeń, sformułowań i niedopowiedzeń.

Przepisy prawne dotyczące przetargów na sprzedaż kamienic

Jak wynika z przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami, ustalony termin zawarcia umowy może być przedłużony, jeżeli wystąpią uzasadnione powody. Należy zauważyć, że przepis nie zawiera w tym zakresie ograniczeń, na podstawie których może to nastąpić.

Od kilku dni wśród zainteresowanych tematyką Trasy Łagiewnickiej krąży nieaktualny dokument pokazujący projekt organizacji ruchu na przyszłym skrzyżowaniu ulic Herberta, Turowicza, Witosa. Koncepcja ta została odrzucona w czerwcu bieżącego roku właśnie z tego powodu, na który zwracają uwagę osoby zainteresowane – rozwiązanie to nie było przyjazne dla pieszych i rowerzystów.

Stanowisko Gminy Miejskiej Kraków i Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie po ogłoszeniu przez klub Trefl Proxima Kraków SA komunikatu o wycofaniu drużyny siatkarek z rozgrywek Ligi Siatkówki Kobiet i zakończeniu działalności sportowej.

W artykule redaktora Bartosza Dybały pt. „Ręce opadają. Plany budowy szkoły na Złocieniu w oparach absurdów”, opublikowanym 6 sierpnia 2018 r. w „Gazecie Krakowskiej”, zawarte zostały nieścisłe i nieprawdziwe informacje wymagające sprostowania.

W związku z materiałem Radia Kraków wyemitowanym 31.07.2018 r. oraz treścią artykułu opublikowanego na stronie internetowej Radia Kraków z 31.07.2018 r. na temat prac budowlanych na os. Teatralnym 19, w których przedstawiono nieprawdziwe treści, Miejski Konserwator Zabytków informuje, że nie wydał zgody na usunięcie z terenu objętego inwestycją 35 drzew, jak podaje Radio Kraków. Wydane decyzje obejmowały wycinkę 11 drzew: 7 drzew (świerków, jarzębów, lipy), które obumarły, 1 brzozy o zdeformowanej koronie, bez szans na prawidłowy rozwój oraz 3 brzóz brodawkowatych w związku z inwestycją.