Informacje zawarte w tekście Dziennika Polskiego „Rok po eksmisji gniotą się w klitce, a poprzednie mieszkanie stoi puste” wprowadzają czytelników w błąd i w wielu miejscach mijają się z prawdą.

Przez cztery ostanie lata w obiektach oświatowych przeprowadzono remonty na łączną kwotę 128,4 mln zł. Z budżetu miasta pochodziło 126,6 mln zł, a ze środków rad rodziców – ok. 1,8 mln zł (1,4% ogólnej kwoty). Jeśli tylko środki miejskie podzielimy na 318 samorządowych jednostek oświatowych, to rocznie na każdą jednostkę przypadło ok. 100 tys. zł. To jest prawdziwa skala wydatków miasta na remonty w szkołach i placówkach oświatowych. Nie jest więc prawdą teza „Gazety Wyborczej”, która twierdzi, że „Rodzice remontują szkołę” (artykuł o takim tytule z 10 lipca 2018 r.).

Informacja dotycząca zbywania przez Gminę Miejską Kraków nieruchomości w trybie przetargu

Ostatnio pojawiły się, w związku z zatrzymaniem przez Centralne Biuro Antykorupcyjne krakowskich urzędniczek, stwierdzenia dotyczące „ustawiania przetargów na sprzedaż lokali w atrakcyjnych częściach miasta”. Wymagają one komentarza i przedstawienia zarówno uregulowań ustawowych, jak i zasad, według których następuje zbycie nieruchomości w Gminie Miejskiej Kraków.

Sprostowanie do artykułu Olgi Szpunar pt. „Kandydat błądzi jak we mgle”.

Wisła Kraków nadal bez umowy na stadion

Gmina Miejska Kraków nadal czeka na spłatę zobowiązań Wisły Kraków SA z tytułu dzierżawy Stadionu Miejskiego im. H. Reymana. Brak wpłaty kwoty 4 mln 909 tys. złotych, czyli długu wobec Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu, uniemożliwia podpisanie nowej umowy dzierżawy Stadionu.

Stanowisko Gminy Miejskiej Kraków w sprawie Wisły Kraków SA

Podsumowując wczorajsze obrady Komisji Budżetowej RMK, poświęconej sytuacji Wisły Kraków, jeszcze raz chcemy podkreślić, że Miasto wielokrotnie proponowało klubowi pomoc w spłacie zobowiązań.

Stanowisko w sprawie remontu przy ul. Limanowskiego 4

„Świetne XIX-wieczne polichromie ofiarą prac pod nadzorem ZBK” oraz „Dwustuletnie piękne polichromie ofiara gminnego remontu” – to kolejne nierzetelne teksty Dziennika Polskiego, tym razem poświęcone zabytkowym malowidłom w budynku przy ul. Limanowskiego 4 w Krakowie. Informacje dotyczące sposobu wykonania instalacji centralnego ogrzewania  w pomieszczeniach tego budynku w dużej mierze są nieprawdziwe i zakładają złą wolę służb miejskich.

W związku z artykułem „Milion złotych z budżetu Krakowa dla firmy syna wiceprezydent Koterby. Urzędnicy nie widzą w tym nic złego” autorstwa Dawida Serafina (Onet.pl 3.07.2018r.) informuję:

Wisła bez umowy na stadion

Miasto wstrzymało się z zawarciem nowej umowy dzierżawy Stadionu Miejskiego im. Henryka Reymana z Wisłą Kraków SA. Na przeszkodzie stanęło zadłużenie, jakie spółka ma w stosunku do Miasta, które obecnie w sumie wynosi prawie 6,5 mln zł.

W związku z opublikowanym w „Gazecie Krakowskiej” artykułem pt. „Inne miasta chwalą się herbem, a Kraków wszędzie pcha logo” chcemy podkreślić, że działania informacyjno-promocyjne Krakowa realizowane są z poszanowaniem powszechnie i lokalnie obowiązującego prawa, z bezdyskusyjnym szacunkiem dla tradycji i dziedzictwa, a także z uwzględnieniem potrzeb mieszkańców i wymagań wyznaczanych przez narzędzia i trendy w komunikacji i promocji.